Amsterdam

Femke Halsema’s pleitbezorger en kneiterlinkse rechterhand: Rutger Groot Wassink

12 juli 2018

Femke Halsema was ruim een jaar de gedoodverfde kandidaat om burgemeester van Amsterdam te worden. En ze werd het, dankzij een sterke lobby van de Amsterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink, die nu als wethouder en locoburgemeester haar rechterhand wordt. Het wordt een mooie of moeilijke samenwerking.

Het Parool reconstrueerde onlangs hoe de burgemeestersbenoeming van Halsema verliep. Nadat Eberhard van der Laan (PvdA) in januari 2017 bekendmaakte dat zijn tweede termijn als burgemeester van Amsterdam vroegtijdig zou eindigen, dachten leiders van politieke partijen na over diens opvolging. Dat gold ook voor GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink, die Femke Halsema naar voren schoof en achter de schermen voor haar kandidatuur lobbyde.

Een kneiterlinkse heer voor Amsterdam. Lees hier het profiel van Rutger Groot Wassink

Denkend in termen van arbeiders, strijd en activisme

Na een langdurig politiek steekspel slaagde GroenLinks erin om een grote burgemeesterspost te veroveren. Halsema wordt vandaag beëdigd als burgemeester en Groot Wassink wordt als locoburgemeester en wethouder haar rechterhand. Een knappe prestatie. Tegelijkertijd is het allerminst vanzelfsprekend dat er een goede samenwerking zal zijn.

In zijn partij heeft Groot Wassink zich, zeker in de periode 2011-2015 toen hij voor de Tweede Kamerfractie werkte, altijd gekeerd tegen de liberale koers die Halsema als partijleider inzette. Groot Wassink denkt liever in termen van arbeiders, strijd en activisme, en ziet dat graag meer terug in de koers van GroenLinks.

Een mooie of moeilijke samenwerking

De samenwerking met Halsema wordt ofwel heel mooi, ofwel heel moeilijk. Bij GroenLinks is doorgaans de Amsterdamse fractievoorzitter linkser en radicaler dan de landelijke partijleider. Tegelijkertijd heeft Groot Wassink in zijn rol als locoburgemeester bewezen dat hij zijn eigen mening ondergeschikt kan maken aan zijn taak.

Het eerste debat dat Groot Wassink als locoburgemeester moest voorzitten, ging over We Are Here, de krakende uitgeprocedeerde asielzoekers voor wier opvang Groot Wassink zich altijd hard maakte. Met een pokergezicht hield Groot Wassink in het debat de lijn aan van interim-burgemeester Jozias van Aartsen (VVD), die niet wilde onderhandelen over voorwaarden aan de door de gemeente geregelde 24-uursopvang.

Op de flanken

Desondanks is het geen geheim dat Groot Wassink houdt van het debat, van botsingen, en dat hij er zeker niet voor terugdeinst om zijn mening te uiten of tegen de landelijke partijtop in te gaan. Zo liep hij, zéér tegen de zin van GroenLinks-leider Jesse Klaver, begin dit jaar samen met extreem-linkse activisten mee in een antiracismedemonstratie.

Voor het burgemeesterschap van Halsema heeft hij de weg geplaveid. Maar het is niet ondenkbaar dat hij ook degene zal zijn die de komende jaren op diezelfde geplaveide weg wat obstakels opwerpt – in de hoop dat Halsema verder naar links uitwijkt.

Wie is deze Groenlinkser, de machtigste man van Amsterdam? Lees hier het profiel van Rutger Groot Wassink in Elsevier Weekblad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.