Defensie

Hoe gegevens duizenden militairen op straat kwamen

08 juli 2018Leestijd: 2 minuten

De namen en adressen van duizenden militairen en geheim agenten wereldwijd zijn eenvoudig te vinden via fitness-apps. Op de app van het Finse bedrijf Polar bijvoorbeeld was tot vrijdag te zien waar ze trainen, hoe ze heten en meestal ook waar ze wonen. Het betreft ook medewerkers op locaties waar kernwapens liggen.

Op en rond 208 gevoelige locaties zijn 6460 mensen van 69 nationaliteiten geïdentificeerd. Dat meldt De Correspondent op basis van onderzoek dat is verricht samen met burgerjournalistieknetwerk Bellingcat.

Lees het spraakmakende coververhaal over de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht

Als voorbeelden noemen ze vier Nederlandse militairen die joggen op een basis in Irak van waaruit IS wordt bestreden, Amerikaanse militairen die hardlopen in Guantánamo Bay en een Rus die zowel bij het hoofdkantoor van een Russische geheime dienst in Moskou traint als in Irak, Pakistan en Afghanistan.

Bij een steekproef onder zo’n 100 militairen en medewerkers van inlichtingendiensten was in 90 procent van de gevallen binnen enkele minuten de identiteit en het woonadres te achterhalen.

Het ministerie van Defensie heeft na de berichtgeving het gebruik van sport- en fitnessapps op diensttelefoons tijdelijk onmogelijk gemaakt. Dat heeft minister Ank Bijleveld zondag aan de Tweede Kamer laten weten.

Personeel herhaaldelijk gewezen op gevaren

‘Privégegevens van militairen, burgermedewerkers en in het bijzonder medewerkers van inlichtingendiensten in binnen- en buitenland liggen op straat,’ aldus Bijleveld.

‘Het ministerie heeft het personeel herhaaldelijk gewezen op de specifieke kwetsbaarheid van dergelijke apps op het werk en thuis,’ aldus de minister. Nieuwe technieken en apparatuur moeten volgens haar continu worden beoordeeld op risico’s. ‘Informatiedeling hoort bij de hedendaagse maatschappij. Voorkomen moet worden dat dit risico’s oplevert voor militairen, hun gezin en lopende operaties. Bewustzijn en collegiale controle zijn van essentieel belang om er voor te zorgen dat deze risico’s worden beperkt.’

Ook bij andere apps zoals Runkeeper, Endomondo en Strava speelt het probleem. Volgens De Correspondent is het bij deze apps moeilijker om privégegevens te achterhalen, maar nog steeds wel mogelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.