Immigratie

CU en CDA: ‘Ook culturele waarden bij inburgering’

04 juli 2018Leestijd: 2 minuten

Bij de nieuwe inburgering voor nieuwkomers moet meer aandacht komen voor de Nederlandse culturele waarden. Dat vinden regeringspartijen ChristenUnie (CU) en CDA. Zij zijn van mening dat minister Wouter Koolmees (Inburgering) met zijn voorstellen niet ver genoeg gaat.

De inburgeringsplannen zijn volgens CU en CDA goed, maar te eenzijdig gericht op werk en taal. ‘Terwijl die nog niet leiden tot begrip voor onze waarden, rechtsstaat en omgang met vrijheden,’ aldus CU-Kamerlid Gert-Jan Segers en Pieter Heerma (CDA).

Zij willen dat er in alle gemeenten een goede en uitgebreide culturele inburgering komt. Minister Koolmees moet met de gemeenten om de tafel om dit te regelen.

Grote verschillen in Nederland

Segers en Heerma wijzen op de huidige verschillen. In Leiden krijgt een nieuwkomer 24 lessen over de Nederlandse geschiedenis, wetgeving en sociaal-culturele ontwikkelingen. Andere gemeenten trekken slechts een ‘paar uurtjes’ uit voor een simpele presentatie.

‘Het is cruciaal dat nieuwkomers van meet af aan niet alleen economisch en sociaal inburgeren, maar ook deze waarden en normen aangeleerd krijgen,’ aldus Segers. ‘Begrip van de Nederlandse waarden, onze rechtsstaat en onze vrijheden zijn voor ons land van levensbelang.’

Inburgering wordt radicaal anders

CDA’er Heerma noemt culturele inburgering belangrijk voor alle nieuwkomers. ‘Het is niet wenselijk dat er zulke grote verschillen bestaan. In alle gemeenten zou hiervoor serieus aandacht moeten zijn. Wij willen dat nieuwkomers actief kennismaken met de Nederlandse cultuur om beter binding te krijgen met onze samenleving.’

Koolmees kondigde recent aan dat de inburgering radicaal anders moet. Gemeenten krijgen vanaf 2020 de touwtjes weer in handen, zodat nieuwkomers niet meer zelf hun inburgering hoeven te regelen.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over inburgering en integratie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.