PvdA-senator onder vuur na eindexamenschandaal

03 juli 2018Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van PvdA-senator André Postema tijdens een Eerste Kamerdebat - ANP

PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer André Postema ligt onder vuur na examenfraude op een vmbo-school in Maastricht. Naast senator is Postema koepelvoorzitter van het College van Bestuur van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), waaronder VMBO Maastricht valt. Zijn eigen partij zou druk op Postema uitoefenen om zowel dit voorzitterschap als zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer op te geven.

Dat meldt RTL Nieuws. Twee andere bestuursleden van de koepel stapten al op.

Minister voor Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) oordeelde vrijdag vernietigend over Postema. ‘Ik heb er zo mijn gevoelens over. Ik probeer me te beheersen, dat zegt denk ik genoeg.’ Slob verklaarde eerder de schoolexamens van 354 Maastrichtse vmbo’ers ongeldig nadat grove tekortkomingen bij de schoolexamens waren geconstateerd. Eigenlijk hadden de leerlingen daarom niet mogen worden toegelaten tot het centraal schriftelijk eindexamen. Op de school vielen geregeld lessen uit en dat leidde tot veel problemen.

Lees ook het commentaar van Arthur van Leeuwen over de fraude: VMBO Maastricht, leraren zeker niet vrijuit

Tweede Kamer debatteert vandaag over de kwestie

De Tweede Kamer komt vandaag bijeen om te debatteren over de kwestie. Maar in de aanloop daarnaartoe zijn Kamerleden keihard over de rol van Postema. ‘Het is slecht dat een bestuurder zijn verantwoordelijkheid niet genomen heeft,’ zegt Paul van Meenen (D66). Ook Peter Kwint van de SP vindt Postema’s positie ‘onhoudbaar’. ‘Hoe denk je in vredesnaam ooit nog met enige autoriteit deze koepel te besturen als er onder jouw verantwoordelijkheid zulke grote fouten zijn gemaakt?’ vroeg Kwint zich af tegenover RTL Nieuws.

Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD): ‘Wat deze leerlingen is overkomen, is ronduit belachelijk. Een goed schoolbestuurder zou zich dat aantrekken en vervolgens zelfreflectie tonen.’ Het CDA noemt het ‘onvergeeflijk bestuurlijk falen’.

Postema wil aanblijven om problemen aan te pakken

Minister Slob heeft al aangegeven dat er een groot onafhankelijk onderzoek komt. Daarbij zal ook de positie van Postema worden bekeken.

Een woordvoerder van Postema geeft aan dat hij door de situatie ‘des te meer verbeten is om zijn klus te klaren’. Volgens de PvdA’er is er continuïteit nodig om de problemen op de school op te lossen. ‘Het probleem oplossen staat nu boven de discussie hoe het verder gaat met mijn positie.’

PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher wil nog niet reageren op de situatie.

Klik hier voor het onderzoek Beste scholen 2018