Amsterdam

Rob Oudkerk wil burgemeester worden, stuurt ‘CV van mislukkingen’

06 juni 2018Leestijd: 3 minuten

Voormalig PvdA-wethouder Rob Oudkerk solliciteert naar de functie van burgemeester van Amsterdam. In een open sollicitatiebrief in Het Parool trekt hij boetekleed aan over zijn controversiële verleden, en probeert hij aan de functie-eis van ‘transparantie’ te voldoen.

‘Wie dacht ik wel dat ik was, dat ik na mijn misstap ooit nog burgemeester zou kunnen worden? En er was schaamte. Schaamte omdat ik de mooiste baan die ik ooit heb ­gehad, wethouder in mijn eigen stad, in 2004 teloor heb laten gaan door mijn prostitutie­bezoek,’ aldus de ex-wethouder in zijn emotionele brief.

‘Meest geleerd van mijn mislukkingen’

Volgens Oudkerk is het ‘niet meer van deze tijd’ dat de procedure in totale beslotenheid wordt doorlopen. Transparantie is volgens hem een van de karaktereigenschappen waarnaar wordt gevraagd in de profielschets: ‘Mede door het openbaar maken van mijn brief wil ik laten zien hoe belangrijk ik deze waarde vind.’

Oudkerk rept over zijn ‘CV van mislukkingen’: ‘Ik hecht zeer aan openheid. Omdat transparantie ook een belangrijke waarde is van de toekomstige burgemeester, vind ik het – zeker in mijn geval – nodig om naast mijn officiële cv nóg een cv te sturen. Die van mijn grootste mislukkingen. Want van mijn mislukkingen heb ik het meest geleerd. ’

In de brief schrijft hij dat hij zich nog altijd schaamt, omdat hij zijn functie als wethouder in Amsterdam moest neerleggen vanwege het schandaal rondom zijn bezoek aan heroïneverslaafde prostituees. Hij benadrukt zijn werkervaring als huisarts in Amsterdam, en zijn werk als PvdA-Kamerlid, onder meer voor de parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp, en momenteel als voorzitter van de vereniging van Amsterdamse middelbare scholen.

In 2010 solliciteerde Oudkerk al naar de baan, maar die ging toen naar wijlen Eberhard van der Laan. Oudkerk verwijst naar een sneer die hij destijds kreeg van DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk: ‘Het zal ook nooit gebeuren, dat jij burgemeester van Amsterdam wordt, met die ene zwarte bladzijde in jou.’ Oudkerk voelde zich na die interactie naar eigen zeggen ‘klein’.

Hij werpt zich nu op als ‘verbinder’, een politiek modewoord: ‘Met zoveel verschillende bevolkingsgroepen in onze stad – van Turkse advocaat tot joodse restauranthouder, van Oud-Zuidyup tot inwoner van Zuidoost, van Denkstemmer tot FvD-aanhanger – kan ik enthousiasmeren en hen verbinden en zorgen dat wij ons allemaal thuis voelen in onze stad.’

Nu meer kandidaten dan in de eerste ronde

Eerder deze week maakte commissaris van de Koning Johan Remkes bekend dat sinds het heropenen van de vacature nog eens 85 mensen hebben gesolliciteerd naar de functie. In de eerste ronde, waar de kandidaten volgens hem niet genoeg bestuurlijke ervaring hadden, bleef het aantal sollicitanten hangen op 29. Van hen hadden er vier ervaring in het openbaar bestuur – een minimale vereiste, voor achttien van de kandidaten gold dat niet en van zeven kandidaten was het niet bekend.

Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam? Een goed idee, vindt Gerry van der List

In totaal hebben in de tweede ronde nu 18 kandidaten, onder wie Oudkerk, ervaring in het (lokale) openbare bestuur. Kandidaten zonder politieke ervaring zouden geen kans maken.

In de wandelgangen gaan geruchten dat ook waarnemend burgemeester in Haarlemmermeer Onno Hoes, Femke Halsema en Carolien Gehrels hebben gesolliciteerd. De hoofdstad zou graag een vrouw aan het roer hebben.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.