Rotterdam

‘Pislinke’ Eerdmans mogelijk weer in zee met Baudet

04 juni 2018

Fractievoorzitter Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam overweegt de alliantie met Forum voor Democratie (FvD) nieuw leven in te blazen nu Leefbaar buiten het Rotterdamse stadsbestuur lijkt te belanden. Eerdmans hekelt het ‘ordinair uitsluiten’ van zijn partij, en vreest voor een linkse formateur.

‘Ik moet binnenkort met Thierry Baudet om de tafel om hierover te spreken,’ zegt Eerdmans tegen de nieuwswebsite Dagblad010, ‘maar er lijken wat mij betreft nu geen belemmeringen te zijn om de samenwerking alsnog voort te zetten.’ De Leefbaar-leider houdt er wel rekening mee dat Baudet weinig ‘meerwaarde’ ziet in een ‘eventuele doorstart’ van de alliantie, die onder meer was bedoeld om de PVV de wind uit de zeilen te nemen. Dat is behoorlijk gelukt: de PVV met lijsttrekker Maurice Meeuwissen bleef in Rotterdam steken op één zetel.

Samenwerking Leefbaar en FvD leidde tot uitsluiting

Volgens Elsevier Weekblad

Carla Joosten: Uitsluiten winnaar lokale verkiezingen niet per se fout

De samenwerking die Leefbaar en FvD bijna een jaar geleden sloten, was voor veel partijen – GroenLinks, PvdA en met name D66 – reden om Leefbaar uit te sluiten. In navolging van zijn landelijke en Amsterdamse partijgenoten hekelde de Rotterdamse D66-lijsttrekker Said Kasmi het ‘racisme‘ van Forum, dat vooral zou zijn geuit door voormalig kandidaat-raadslid Yernaz Ramautarsing in Amsterdam. Kasmi zei in maart dat hij om die reden alleen een coalitie met Eerdmans zou overwegen als die afstand neemt van Baudet.

Lees dit interview met Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf: ‘Ik noem mijn stijl aanraakpolitiek’

Demissionair wethouder Robert Simons van Leefbaar noemde die eis ‘kinderachtig’. Eerdmans zelf had al gezegd dat D66 ‘de boom in’ kon. Leefbaar was onvermurwbaar, maar in april kwam Baudet verrassend met een geste: hij verbrak de alliantie, in de hoop een Rotterdamse coalitie met Leefbaar dichterbij te brengen. Eerdmans noemde dat een ‘meesterzet’, maar de andere partijen bleven sceptisch: Kasmi vond diens campagne te rechts en te polariserend, terwijl GroenLinks de kans op een samenwerking nog altijd ‘nihil’ achtte.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onderhandelingen voor ‘middencoalitie’ van zes partijen, zonder Leefbaar

Zondagavond bleek inderdaad dat een coalitie met Leefbaar er door de weerstand van GroenLinks, PvdA en D66 niet in zit. Na een wekenlange impasse meldde de VVD dat zij de onderhandelingen voor een ‘middencoalitie’ met CDA, CU-SGP, D66, PvdA en GroenLinks – samen goed voor een minimale meerderheid van 23 van de 45 zetels – is begonnen.

De VVD hield lang de poot stijf en wilde geen coalitie zonder Leefbaar, maar omdat de drie laatstgenoemde partijen dat weigerden, was er geen meerderheidscoalitie te vormen. Zo werd de door voormalig VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg en Paul Rosenmöller (oud-fractievoorzitter van GroenLinks) voorgestelde coalitie van Leefbaar, VVD, D66 en GroenLinks door laatstgenoemde partij getorpedeerd, omdat die een linksere coalitie wilde.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Daardoor dreigde nu de vorming van een geheel linkse coalitie, zoals in Amsterdam is gebeurd,’ schrijft de VVD op haar website. De liberalen willen dat koste wat kost voorkomen:

Zo’n coalitie zou opnieuw te weinig huizen bouwen voor de middenklasse, zou niet schromen om de lasten van hardwerkende Rotterdammers te verhogen om riante ‘sociale’ regelingen mee te betalen en zou autorijders steeds verder de stad uit drijven. De prille vooruitgang van de stad wordt dan in de kiem gesmoord. Wij zijn het aan de stad en aan onze kiezers verplicht om te proberen dat te voorkomen en te proberen een coalitie te vormen die de vooruitgang van de stad juist doorzet.’

 

Onthutste Eerdmans hoopt op formateur van VVD-huize

Eerdmans wil nu eerst afwachten of de zes partijen uit de ‘middencoalitie’ een akkoord bereiken, en zegt tegen Dagblad010 te hopen dat er een formateur met een VVD-achtergrond wordt aangesteld. ‘Laten we niet hopen dat die uit linkse hoek komt, maar mij verbaast niets meer.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zetelverdeling Rotterdam

Leefbaar Rotterdam 11
VVD 5
D66 5
GroenLinks 5
PvdA 5
DENK 4
NIDA 2
SP 2
CDA 2
PVV 1
Partij voor de Dieren 1
50PLUS 1
ChristenUnie-SGP 1

Eerder op de dag had Eerdmans gezegd ‘pislink’ te zijn over de ‘huichelachtige’ uitsluiting van zijn partij. In een videoboodschap op Twitter spreekt hij maandag van een ‘zwarte dag’, en hekelt hij de werkwijze van de VVD en de informateurs Duisenberg en Rosenmöller, die volgens hem ‘niet eens een poging hebben gedaan’ om de linkse partijen met Leefbaar aan tafel te krijgen. Vooral het beoogde aantal wethouders – tien, nu zijn het er vijf – vindt hij ‘schandalig’, ook gezien de kosten die dat met zich meebrengt.

Ook DENK boos: PvdA in coalitie is ‘grove belediging voor de democratie’

Ook DENK, getalsmatig de grootste winnaar, is niet te spreken over de gang van zaken in Rotterdam. Zowel Kamerlid Tunahan Kuzu – die tot de zomer in de Rotterdamse gemeenteraad zit – als plaatselijk lijsttrekker Stephan van Baarle versturen tweets met exact dezelfde tekst, waarin ze onder meer spreken van een ‘grove belediging voor de democratie’. Vooral de deelname van ‘de grootste verliezer’ PvdA is hen een doorn in het oog.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.