misdaad

Ook advocaten vinden: Michael P. moet tbs

09 juni 2018Leestijd: 2 minuten

Een aparte wending in de zaak van Michael P., verdachte van de moord op en verkrachting van Anne Faber. Zijn eigen advocaten gaan in de rechtbank pleiten voor tbs voor hun cliënt.

Een andere optie dan tbs is volgens advocaten Sander de Korte en Niels Dorrestein niet realistisch. Het pleidooi voor tbs is in overleg met P. zelf besproken, zegt de Korte zaterdag in het AD.

Verdachten vragen nooit zelf om tbs

Bijzonder, want het komt vrijwel niet voor dat de advocaten van de verdachte zelf een pleidooi houden voor tbs. Bij tbs is het namelijk nooit zeker wanneer de behandeling eindigt. Wel willen de advocaten voorkomen dat hij wordt veroordeeld voor moord. Er zou volgens hen namelijk geen sprake zijn van voorbedachten rade. ‘Hij heeft dit in een opwelling gedaan.’

Kennelijk is P. zelf ook benieuwd naar wat er mis is met hem: ‘Michael heeft een uitgebreide bekentenis afgelegd bij de politie. Hij wil zelf ook graag weten waarom hij in staat is dit soort dingen te doen. Dan is het niet logisch om tegen tbs te pleiten. We gaan uit van een lange straf mét tbs,’ aldus advocaat De Korte.

Faber verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht. Daarop volgde een massale zoektocht door politie, familie en honderden vrijwilligers. Het lichaam van de 25-jarige Utrechtse werd na bijna twee weken op 12 oktober vorig jaar in Zeewolde gevonden. 

P. zat op dat moment vast in een kliniek in Den Dolder voor diverse zeden- en geweldsdelicten in 2010. Omdat hij aan het einde van zijn straf zat, mocht hij onder voorwaarden naar buiten.Op het moment van Fabers verdwijning had hij verlof om zijn jarige moeder te bezoeken. Dat P. al na zeven jaar werd overgeplaatst naar de kliniek, terwijl hij tot elf jaar was veroordeeld, wekt bij velen verontwaardiging. Net als het feit dat hij geen tbs opgelegd had gekregen.

Rechtbankvoorzitter had ‘afkeer van behandelen’

Anne’s vader Wim schreef onlangs een emotionele brief in de Volkskrant. Daarin riep hij Rinus Otte op te vertrekken als topman bij het Openbaar Ministerie. Otte heeft destijds als voorzitter van het gerechtshof in Arnhem P. een lagere straf gegeven dan in een eerste aanleg. Ook gaf hij geen tbs. In interviews zei Otte geen fan te zijn van tbs, en sprak hij van een ‘groeiende afkeer van behandelen’.

De inhoudelijke behandeling begint maandag in de rechtbank Utrecht. De 28-jarige Michael P. staat terecht voor de moord en verkrachting van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht. Daar werden de afgelopen dagen nog vijf mishandelingen aan toegevoegd. Vrijdag bleek dat P. niet drie, maar vijf medewerkers van het Pieter Baan Centrum in Utrecht zou hebben mishandeld. P. is zelf ook bij de zitting aanwezig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.