Gasloos

Kijk terug: Het Grote Gasdebat van Elsevier Weekblad

25 juni 2018

Elsevier Weekblad stelt de vraag: Kan Nederland van het gas af? In debatcentrum De Balie troffen op 25 juni 2018 de voor- en tegenstanders elkaar onder leiding van Martijn de Greve in het Grote Gasdebat van Elsevier Weekblad.

Er lijkt geen weg terug. Aangespoord door het klimaatverdrag van Parijs wil het kabinet-Rutte III dat in 2050 alle 7,6 miljoen huizen zijn afgesloten van fossiele brandstoffen. Ruim 95 procent van alle woningen in Nederland is momenteel op het gasnet aangesloten. Huishoudens moeten dus massaal op zoek naar alternatieve energievoorzieningen en vanaf 1 juli 2018 moeten nieuwbouwhuizen zonder gasleiding worden gebouwd. Wie zal er uiteindelijk opdraaien voor de kosten? En is elektriciteit daadwerkelijk schoner dan gas?

Het panel bestond uit:

  • Syp Wynia, columnist Elsevier Weekblad
  • Taco van Hoek, directeur Economisch Instituut voor de Bouw
  • Maya van der Steenhoven, directeur Warmte Koude Zuid-Holland en initiator van Van gas los
  • dr. Machiel Mulder, hoogleraar regulering van energiemarkten (RUG)
  • Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.