WK voetbal Premium Corner

Dictatuur van de bal: Hugo Camps blikt vooruit

13 juni 2018Leestijd: 8 minuten

Zonder Nederland maar mét veel spelers die hier voetballen of groot werden, begint 14 juni het WK in Rusland. Hugo Camps over de armen van Mo Salah en de onzekerheid van de Duitsers.

AGENDA

14 juni

Openingswedstrijd Rusland-Saudie-Arabië in Moskou

14-28 juni

Groepsfase

30 juni – 3 juli

Achtste finales

6-7 juli

Kwartfinales

10-11 juli

Halve finales

15 juli

Finale is Moskou

 

De aanvangstijden van de wedstrijden lopen uiteen van 12.00 uur tot 20.oo uur Nederlandse tijd. 

De bezwaren tegen het gastland Rusland zijn verdampt in de koorts van het nakende WK. Corruptie, mensenrechten en de Krim moeten even wijken voor het massafeest dat voetbal is. In 11 speelsteden zullen 32 landen de dictatuur van de bal laten oplaaien in feest en gezangen. Van Moskou, Sotsji en Volgograd tot Sint-Petersburg. Er zijn miljarden uitgegeven voor de bouw van nieuwe stadions en renovatie. Of er voor de lokale bevolking iets van overblijft? In Sotsji, waar de laatste Olympische Winterspelen zijn gehouden, schrijnt leegstand en verval. De arme Russen betalen nog steeds de rekening van de urbanistische grandeur.

Eigenlijk is er nooit een moreel veto tegen het WK in Rusland gekomen. Ook niet na het drama MH17. Links en rechts was er wat geroezemoes, maar relevant werd het niet. Sport en politiek blijven bij grote sporttoernooien gescheiden werelden. In de regie van de grootmachten bier en patat, textiel en schoeisel. In Nederland is dat niet anders. Bij Pauw werd Freek de Jonge gevraagd of hij, zoals destijds met Argentinië, ook actie zou voeren tegen het WK in Rusland, tot een boycot toe, maar de cabaretier weigerde te antwoorden.

Aanwezigheid Van Marwijk schrale troost

Omdat Nederland zich toch niet heeft gekwalificeerd, is een boycot niet aan de orde, hinkstapte het theatergeweten. Over het drama van de MH17 moest maar op andere plekken worden getreurd, niet in de speelsteden voor het WK voetbal. De volkssport blijft de geliefkoosde speelbal van financieel opportunisme bij de wereldvoetbalbond FIFA. Geen regering die daartegen protesteert, ook de Nederlandse niet.

Donderdag 14 juni wordt in het Loezjniki-stadion in Moskou de openingswedstrijd gespeeld tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië. De Saudi’s hebben zich gekwalificeerd onder het bondscoachschap van Bert van Marwijk. Meteen na de kwalificatie kwam de Nederlander op straat te staan. Hij is nu bondscoach van een andere voetbalexoot op het WK, Australië. Het zal voor Van Marwijk moeilijk zijn om de groepsfase door te komen. Maar dan nog heeft zijn aanwezigheid iets troostends voor verweesd Oranje.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.