Corruptiewaakhond tikt Nederland op vingers om appartement Pechtold

23 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Alexander Pechtold - Foto: ANP

Het Nederlandse parlement schiet tekort als het gaat over integriteit van Tweede Kamerleden, staat in een rapport van GRECO – het Europese anti-corruptieorgaan. Een voorbeeld dat wordt genoemd is D66-leider Alexander Pechtold, die een appartement cadeau kreeg maar het niet opgaf bij het geschenkenregister van de Kamer.

Pechtold sprak destijds van een ‘privézaak’, en vond het niet nodig het appartement in Scheveningen – dat hij cadeau kreeg van de Canadese ex-diplomaat Serge Marcoux – in het register te laten opnemen. In het geschenkenregister staan cadeautjes die Kamerleden ontvangen met een waarde van 50 euro of meer.

Kamer moet regels invoeren, vindt waakhond

Pechtolds naam wordt in het rapport niet expliciet genoemd, maar een paragraaf van het rapport gaat over een parlementslid en zijn cadeau ter waarde van 135.000 euro. Dat is exact de waarde van het appartement in Scheveningen dat de D66-leider van zijn Canadese vriend mocht ontvangen.

‘Deze zaak toont aan dat de Tweede Kamer integriteitsregels moet invoeren en handhaven,’ aldus GRECO – de corruptiewaakhond van de Raad van Europa (en dus niet van de Europese Unie) – in het rapport. De onderzoekers noemen het ‘spijtig’ dat dat tot op heden nog niet is gebeurd.

Politieke ophef om zaak Pechtold, maar geen onderzoek

Het GRECO-rapport is ruim een week geleden verschenen. In het stuk wordt gekeken naar hoe Nederland omgaat met integriteitsvoorschriften voor overheden en de rechterlijke macht, die in 2013 zijn opgesteld.

De gift van Pechtold veroorzaakte politieke ophef, maar het presidium van de Tweede Kamer zag af van een formeel onderzoek naar de kwestie. Zo’n 200 mensen deden aangifte tegen Pechtold. Die aangiften liggen nu bij de procureur-generaal van de Hoge Raad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.