Afghanistan

Taliban: staakt-het-vuren stopt nu

17 juni 2018

De radicaal-islamitische Taliban willen hun staakt-het-vuren van drie dagen in Afghanistan niet verlengen. Dat heeft de woordvoerder van de terreurgroep zondag tegen het Duitse persbureau DPA gezegd.

‘Wij zijn niet van plan het staakt-het-vuren te verlengen. Het eindigt vandaag.’ Daarmee verwerpen de Taliban ook een vredesaanbod van de Afghaanse president Ashraf Ghani. Hij kondigde zaterdag aan dat zijn regering haar staakt-het-vuren wil verlengen. Eigenlijk zou dit tot 20 juni duren.

Ghani vroeg de Taliban ook de gevechten te stoppen en te gaan onderhandelen. De Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en veel andere landen hebben dat aanbod verwelkomd.

Ariana Manduzai ging in 2014 voor het eerst sinds haar kleuterjaren terug naar Afghanistan. ‘Als geile honden staarden mannen mij aan’

Minivrede leek succesvol

De Taliban hadden drie vreedzame dagen afgekondigd om het einde van de ramadan en het Suikerfeest te vieren. Eerder had de Afghaanse regering ook een staakt-het-vuren aangeboden. De minivrede slaagde en werd op zaterdag en zondag enthousiast ontvangen door miljoenen Afghanen. In het hele land kwamen Taliban, veiligheidstroepen en burgers bijeen voor gezamenlijke gebeden en vieringen. Ongewapende Talibanstrijders kwamen zelfs naar de hoofdstad Kabul.

Domper op de feestvreugde was een aanslag op een feestelijke bijeenkomst van ongewapende Taliban-strijders en Afghaanse veiligheidsfunctionarissen in de oostelijke provincie Nangarhar. Daarbij vielen zeker 36 doden en 65 gewonden. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op.

Zondag was het opnieuw raak en kwamen in Jalalabad, de hoofdstad van de provincie Nangarhar, zeker achttien mensen om het leven door een zelfmoordaanslag bij het kantoor van de gouverneur. Daar waren ongeveer duizend Taliban-strijders, regeringsfunctionarissen en burgers bijeen om het bestand en het eind van de ramadan te vieren. Volgens de woordvoerder van de provincie raakten zeker 49 anderen gewond. De terreurdaad is nog niet opgeëist.

Lees ook: Kabinet wil nieuwe missie in Afghanistan. Waarom?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.