Pete Hoekstra: ‘Nederland moet veel agressiever zijn tegen Rusland’

05 juni 2018Leestijd: 2 minuten
De Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra - ANP

Nederland moet veel harder optreden tegen Rusland in de kwestie MH17. Daarvoor pleit de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra.

Hoekstra deed zijn uitspraken tegen BNR Nieuwsradio. Stelt Nederland zich niet harder op, dan komt er nooit gerechtigheid voor de slachtoffers, meent de ambassadeur.

‘Dit vraagt om zware economische sancties en het verantwoordelijk houden van de Russen voor hun acties.’ Hij waarschuwt dat Nederland en Europa niet te afhankelijk mogen worden van Rusland.

Gas maakt Nederland alleen maar afhankelijker

‘Je kunt geen zaken blijven doen met Rusland zoals je dat voorheen deed. Niet nu ze zo’n grote negatieve invloed zijn op al deze andere gebieden.’ Hoekstra doelt hiermee op de annexatie van de Krim en de Russische bemoeienis met het conflict in Syrië.

Nederland moet daarom volgens de ambassadeur niet langer meedoen aan de aanleg van de gaspijplijn Nord Stream 2. Die loopt van Rusland naar Duitsland en uiteindelijk ook naar Nederland.

‘Dat maakt Nederland alleen maar meer afhankelijk van Russisch gas. En de Russen hebben al eerder een keer het gas afgesloten. Als je de economische samenwerking met Rusland voortzet, kan ik je garanderen dat je nooit antwoorden zult krijgen.’ Waarmee hij doelt op de vragen over de MH17-ramp.

Russisch gedrag blijft zonder consequenties

Volgens Hoekstra is de reactie van Rusland op de bijna twee weken geleden gepubliceerde onderzoeksbevindingen over de MH17-ramp een belangrijk signaal. ‘Dat noemden ze ook “desinformatie”. Op geen enkel moment zeiden ze: dat is solide bewijs en vanaf nu gaan we meehelpen.’

Als Nederland en Australië blijven roepen dat ze Rusland verantwoordelijk willen houden, maar daar geen consequenties aan verbinden, verandert er niets aan het gedrag van de Russen, voorspelt Hoekstra.

Lees ook deze column van Syp Wynia: Nederlanders die zich uit afkeer van Brussel bekeren tot Moskou, zijn net zo dom als de CPN’ers van toen