Iran-deal

Rutte valt Tusk bij: Trump handelde ‘lomp’

17 mei 2018Leestijd: 3 minuten

Voor het eerst uit Mark Rutte openlijk kritiek op Donald Trump. De premier vindt de beslissing van de Amerikaanse president om uit het atoomakkoord met Iran te stappen ‘lomp’. Hij sluit zich aan bij de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, die geen goed woord over had voor Trump.

Premier Mark Rutte (VVD) deed zijn uitspraak woensdagavond in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Daar sprak hij met leiders van lidstaten van de Europese Unie (EU) over de Iran-deal, en de manier waarop Europese landen moeten reageren op de Amerikaanse terugtrekking uit dit nucleaire akkoord. ‘Je ziet dat Amerika nu toch, na lang aandringen van Europa om het niet te doen, vrij lomp dat akkoord met Iran opzegt,’ zei Rutte tegen de NOS.

Derk Jan Eppink over het atoomakkoord: Trump legt druk bij Europa

De premier betreurt bovendien dat Trump vaak beslissingen neemt zonder rekening te houden met bondgenoten. ‘Macron heeft gezegd: doe het niet, Merkel heeft het herhaald. En drie dagen later doet hij het toch.’ Ook bij de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar de volgens Amerika Israëlische hoofdstad Jeruzalem en de – tot juni uitgestelde – importheffingen voor de EU op staal en aluminium ging Trump openlijk in tegen de wensen van de grootste EU-landen.

Tusk: Trump heeft EU ‘bevrijd van alle illusies’

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van Regeringsleiders, lijkt helemaal klaar te zijn met de Amerikaanse president. ‘Wie heeft nog vijanden nodig met dit soort vrienden,’ vroeg Tusk zich af op Twitter. De EU is wat hem betreft ‘bevrijd van alle illusies’ en Tusk vindt dat Brussel Trump daarvoor dankbaar moet zijn: ‘Als je een helpende hand nodig hebt, vind je die aan het einde van je eigen arm.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Brussel en grote EU-landen zetten alles op alles voor behoud akkoord

Rutte herkent zich in die woorden, al kiest hij naar eigen zeggen ‘zijn eigen woorden’. De vriendschap met Amerika is volgens de premier nog altijd belangrijk, maar het gedrag van Trump – die de EU-landen eerder al vroeg om meer geld bij te dragen aan de NAVO – laat de noodzaak voor een ‘Europa met meer zelfvertrouwen’ zien, vindt Rutte. ‘Dat zie je nu ook op het gebied van Iran: wij willen toch proberen zo veel mogelijk van die afspraken overeind te houden.’

Om dat voor elkaar te krijgen, ontving EU-buitenlandchef Federica Mogherini dinsdag in Brussel de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. Later op de dag sprak die ook met ambtsgenoten uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, die het akkoord per se in stand willen houden. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, wil dat ook, maar zei woensdag dat de EU haar eigen kracht niet moet overschatten: ‘We hebben de middelen en zullen die gebruiken. Maar laten we onszelf niet voor de gek houden, het zijn slechts beperkte middelen.’

Rutte spreekt collega’s over Balkan en zit niet te wachten op uitbreiding

Donderdag spreekt premier Rutte in Sofia verder met zijn Europese collega’s, op een bijeenkomst die ook wel de Balkan-top wordt genoemd. Vanavond en morgen bespreken de leiders van de EU-lidstaten een document waarin de Brusselse ‘Balkan-strategie’ staat opgetekend.

Speelbal Balkan gebaat bij uitbreiding EU, schreef Brussel-correspondent Jelte Wiersma

Nederland is, net als onder meer Frankrijk, fel tegenstander van EU-toetreding van de westelijke Balkanlanden in een korte tijd. Eerder suggereerde Juncker dat hij een toetreding van Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Macedonië, Montenegro en Servië in 2025 best ziet zitten. Rutte vindt uitbreiding van de EU voorlopig niet aan de orde, stelde hij de Tweede Kamer woensdag gerust.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.