Amsterdam

VVD en CDA: ‘Kabinet moet ingrijpen tegen krakers’

18 mei 2018

Het kabinet moet ingrijpen in de zaak van de krakende illegalen in Amsterdam. Daarvoor pleiten regeringspartijen VVD en CDA in de Tweede Kamer.

De illegalen bezetten onder de naam We Are Here sinds begin april tientallen panden in het oosten van de stad. De panden moeten worden gesloopt voor nieuwbouw.

VVD en CDA zijn vooral boos op de gemeente, die haar eigen plan trekt in strijd met de Nederlandse wet, meldt de NOS. ‘De republiek Amsterdam bestaat niet. Het is een Nederlandse gemeente, waar de Nederlandse wet geldt,’ zei VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis donderdagavond.

Grapperhaus neemt wet opnieuw onder de loep

GroenLinks kreeg in de raad met steun van D66 en PvdA een motie aangenomen waarin staat dat de gemeente voorlopig geen illegalen op straat mag zetten en pandeigenaren verzoekt geen ontruiming aan te vragen. Burgemeester Jozias van Aartsen sprak zich uit tegen de motie, hij vindt dat de gemeente zich aan de wet moet houden. VVD en CDA stemden tegen de motie.

Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid gaat nu de anti-kraakwet opnieuw onder de loep nemen. ‘De handhaving van de wet is een lachertje,’ zei partijgenoot Madeleine van Toorenburg.

Ollongren ‘kan niets met motie’

VVD en CDA kunnen in de Tweede Kamer mogelijk rekenen op bijval van PVV en SGP voor een ingreep in Amsterdam. Als dat gebeurt, hebben de partijen een Kamermeerderheid voor het plan.

krakers Amsterdam

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Onverteerbaar dat rechter kraken toestaat

Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten dat ze niets kan met de motie van VVD en CDA. Volgens haar is het geen besluit dat voor vernietiging zou kunnen worden voorgedragen, omdat de gemeente de eigenaren van de panden alleen verzocht heeft de ontruiming uit te stellen. De minister gaat ervan uit dat de krakers op 1 juni weg zijn. Ollongren vindt dat de nationale overheid zich niet te veel moet mengen in zaken van de lokale overheid.

Van de rechter mogen de uitgeprocedeerde krakers tot 1 juni blijven zitten. Woningcorporatie Ymere heeft volgens hem niet hard kunnen maken dat onmiddellijke ontruiming nodig is, omdat anders de nieuwbouw van 144 woningen vertraging oploopt. Ook was de rechter niet overtuigd dat de openbare orde ernstig verstoord was door de kraakactie.

Lees ook het commentaar van Amsterdammer Ron Kosterman: Hoe GroenLinks mij de stad uit wil treiteren

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.