Vechtende ouderen bij 50PLUS. Wat is er aan de hand?

15 mei 2018Leestijd: 4 minuten
Partijvoorzitter Jan Zoetelief tijdens de Algemene Vergadering van 50Plus. - ANP

Aan het aftreden van vrijwel het gehele bestuur van ouderenpartij 50PLUS is een handgemeen voorafgegaan. Zeven van de acht leden van het hoofdbestuur stapten maandagavond op. Secretaris Hylke ten Cate is vooralsnog als enige over.

Dat melden partijleden aan De Telegraaf. Het gevecht ontstond afgelopen week tijdens de vergadering van de afdeling Overijssel in Deventer. Met het oog op de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen volgend jaar moet er een nieuw afdelingsbestuur worden gekozen. Daarover zou een machtsstrijd woeden. Na kritiek op Fred Kerkhof, fractievoorzitter van 50PLUS in Provinciale Staten, werd twee leden gevraagd de zaal te verlaten. Daarbij zijn over en weer rake klappen uitgedeeld.

Tegen Kerkhof is aangifte gedaan

Kerkhof laat in een reactie aan de krant weten dat er ‘een probleem is geweest’. Tegen hem is aangifte gedaan bij de politie. Vanwege die aangifte wil hij inhoudelijk niet op de kwestie ingaan. ‘Ik laat het nu even bij justitie.’

De gebeurtenissen in de afdeling Overijssel zouden volgens De Telegraaf een belangrijke rol hebben gespeeld bij de crisis in het hoofdbestuur van de partij, meldde de krant dinsdag. Maar volgens partijleider Henk Krol staan die incidenten los van elkaar.

Afdeling Overijssel ‘altijd al lastig’

De bestuurscrisis in de top van de partij begon maandagavond toen bestuurslid Marianne Fennema het hoofdbestuur rond 20.00 uur een mail stuurde waarin zij in felle bewoordingen liet weten dat zij het niet eens is met de stijl en de werkwijze van het bestuur onder leiding van Jan Zoetelief. Na de mail van Fennema volgden andere bestuursleden die lieten weten dat ze opstapten.

Lees het profiel dat Elsevier Weekblad eerder maakte van Henk Krol: rond aardige 50Plus-leider hangt de geur van gedoe >2016-11-08 21:35:15 DEN HAAG - Henk Krol (50Plus) tijdens het Tweede Kamerdebat over de uitslag van het Oekraine-referendum. ANP BART MAAT

Ook voorzitter Jan Zoetelief voelde zich genoodzaakt zijn functie neer te leggen. Op 26 mei moet een nieuw bestuur worden gekozen.

Het laatste overgebleven bestuurslid, Hylke ten Cate, laat in een reactie weten dat de afdeling Overijssel ‘altijd al lastig is geweest’.

Krol: daling ledenaantal schuld van Zoetelief

De partij verkeert al langer in chaos. De fracties van 50PLUS in de Eerste en Tweede Kamer keerden zich ook in april al tegen Zoetelief. Politiek leider Henk Krol verwijt hem dat het ledenaantal daalt. De fracties steunen bij de komende bestuursverkiezing dan ook voormalig VVD’er Geert Dales, die kandidaat is voor het voorzitterschap.

In het AD meldden ingewijden eerder dat Zoetelief ‘megalomane trekjes’ begon te vertonen. ‘Jan wilde op een bepaald moment discretionaire bevoegdheden om zelfstandig te kunnen beslissen bij geschillen en hij kwam op de proppen met een volstrekt onwerkbaar mediaprotocol. Alle externe communicatie moest met zijn toestemming gebeuren,’ zei een anonieme betrokkene in de krant. In De Telegraaf noemden betrokkenen hem machtsgeil en lui.

‘Zoetelief functioneert gewoon niet. Tijdens bestuursvergaderingen wordt er geschreeuwd, met deuren geslagen en met royementen gedreigd,’ zei een betrokkene. Volgens een ander steekt het de partijtop tevens dat Zoetelief geen vinger heeft uitgestoken om het referendum over de ‘aflosboete’ van de grond te krijgen, een van de paradepaardjes van 50PLUS.

Lees ook: 50PLUS wekt zenuwen: hoe zeker is pensioen straks?

Leden hoofbestuur bestookten elkaar met e-mails

En al beloofde Zoetelief bij zijn aantreden dat hij zich zou inzetten voor vernieuwing van de partij, achter de schermen werkte hij de commissie die zich hiermee bezighield actief tegen. Die kreeg geen geld en mocht niet van vergaderruimten gebruikmaken. Ook zou hij maar zelden bij de fracties langskomen en deze links laten liggen. ‘Terwijl de ledenaantallen dramatisch terugliepen en hoofdbestuur en dagelijks bestuur elkaar bestookten met e-mails waar de honden geen brood van lusten, deed hij niets.’

Zoetelief liet na alle kritiek weten dat hij nog steeds vertrouwen heeft in het ‘democratisch proces’ binnen 50PLUS. Volgens de woordvoerder van 50PLUS blijft Zoetelief op 26 mei verkiesbaar.

Partij verkeert al langer in crisis

Jan Zoetelief werd vorig jaar benoemd als de nieuwe partijvoorzitter van 50PLUS. Hij was op dat moment wethouder Werk en Inkomen in Nijmegen en al lid van het hoofdbestuur van de partij.

50PLUS verkeerde op dat moment ook al in crisis en was ten prooi aan interne conflicten. Een deel van de leden was teleurgesteld over de verkiezingsuitslag; de partij haalde vier zetels. Dat zou de schuld zijn van partijvoorzitter Jan Nagel, die vernieuwing in de weg zou staan. De keuze voor Zoetelief was opvallend, omdat hij zich bij de benoeming van Nagel in 2016 ook kandidaat had gesteld. Toen deed het partijbestuur er zelfs tijdens de ledenvergadering nog alles aan om Zoetelief van het voorzitterschap af te houden. Zo werden tijdens de pauze folders verspreid waarin de verdiensten van partijoprichter Nagel werden opgesomd.

Lees ook:  50PLUS opent de aanval op ‘bedrieger’ Asscher