Rechtspraak

Criminelen niet langer vrij na tweederde straf: een goed begin

01 mei 2018Leestijd: 2 minuten

Het is voor veroordeelden straks niet langer vanzelfsprekend dat ze vrijkomen als ze tweederde van hun straf hebben uitgezeten. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) stuurt vandaag, dinsdag, een wetsvoorstel naar onder meer de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Het voornemen om dit te regelen, staat in het Regeerakkoord.

‘Elke gevangene weet straks: ik moet me gedragen,’ zegt Dekker vandaag in een interview met het AD. Volgens de minister is het niet goed voor de geloofwaardigheid van de rechtspraak als criminelen die achttien jaar de cel in moeten, al na twaalf jaar vrijkomen. Dat wordt anders: wie zich goed gedraagt, komt nog maar maximaal twee jaar eerder op vrije voeten, hoe lang de straf ook is.

Volkert van der Graaf en Michael P. kwamen vervroegd vrij

Vooral als voor moord en verkrachting veroordeelden vervroegd vrijkomen, laait de maatschappelijke discussie over de vervroegde vrijlating op. Zoals bij Volkert van der Graaf, die na de moord op Pim Fortuyn in 2002 na twaalf jaar vrijkwam wegens ‘goed gedrag’, terwijl hij achttien jaar cel had gekregen.

Michael P., die terechtstaat voor de moord op Anne Faber, kwam vervroegd vrij toen hij tweederde van zijn straf had uitgezeten voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes. Vanwege de ernstige verdenkingen in de zaak-Anne Faber moet hij nu alsnog de resterende vier jaar uitzitten. Zulke kwesties ‘ondergraven ieders rechtsgevoel’, meent Dekker.

Misdaadjournalist Gerlof Leistra van Elsevier Weekblad gaf in oktober, toen de nieuwe wet in het Regeerakkoord was aangekondigd, al zijn mening over de voorgenomen beperking van de vervroegde vrijlating. Een goede zaak, vindt hij, maar het is slechts het begin.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.