Motorclubs

Komt er een verbod op de Hells Angels?

30 mei 2018Leestijd: 5 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) wil nogmaals proberen om motorclub Hells Angels te laten verbieden. Eerder verbood de rechter al motorclub Bandidos en komende maand doet de rechter uitspraak in de zaak die het OM tegen motorclub Satudarah heeft aangespannen. Zes vragen en antwoorden over de Hells Angels.

Waar komen de Hells Angels vandaan?

Over het ontstaan van de Hells Angels bestaat onduidelijkheid, maar aangenomen wordt dat de club is opgericht op 17 maart 1948 in San Bernardino, in de Amerikaanse staat Californië. Leden van het eerste uur waren vooral ex-militairen die zich, gedesillusioneerd door hun oorlogservaringen, afkeerden van de burgerlijke normen en waarden. De clubnaam is vermoedelijk geïnspireerd op de titel van een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1930, Hell’s Angels.

De motorclub groeide snel en kreeg er binnen mum van tijd op andere plaatsen in Californië afdelingen bij. De populariteit was vooral te danken aan films en boeken waarin motorbendes worden geromantiseerd en de leden voorgesteld als rebellen die de regels aan hun laars lapten. Een goed voorbeeld hiervan is de film The Wild One uit 1953 met Marlon Brando.

Tekenend in de film is het moment waarop een mooie, brave bardame die niets begrijpt van de bende vreemden die in haar dorp is neergestreken, aan Brando vraagt: ‘Where are you guys going? To a picknick or what?’  Waarop Brando antwoordt:‘You don’t go any one special place. You just go!’  Just go? Het keurige meisje is verbijsterd. De ultieme ridder op zijn Harley Davidson die jonge vrouwen wegvoert uit hun bekrompen plattelandsmilieu: de Amerikanen lopen ermee weg.

Bekijk het fragment hieronder: 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoeveel chapters heeft de club in Nederland?

In Nederland zijn er ongeveer driehonderd Hells Angels-leden, verspreid over zeventien afdelingen in onder meer Gouda, Haarlem, Den Bosch en Harlingen. De Amsterdamse afdeling geldt als de oudste tak en werd officieel erkend als eerste Nederlandse afdeling op 28 oktober 1978. De man achter dit zogenoemde ‘chapter‘ was Willem van Boxtel, beter bekend als ‘Big Willem’. In 2004 werd Van Boxtel opgepakt: hij zou zijn betrokken bij voorbereiding van een aanslag op Willem Holleeder. In datzelfde jaar werd hij oneervol ontslagen bij de Hells Angels.

Van Boxtel stapte over naar motorclub No Surrender, maar is inmiddels ook daar vertrokken.

Afdelingen van de Hells Angels in Nederland


Bron: website Hells Angels

Wie zijn de kopstukken?

Dat waren tot voor kort de Haarlemse chapter-president Lysander de R. (36) en zijn vermeende secondanten Ricardo van der H. (43) en Frank L. (38), maar zij staan met zes andere clubleden en de vriendin van De R. terecht voor een enorme lijst aan criminele activiteiten.

De leden werden eind januari 2017 aangehouden bij een gecoördineerde actie tegen de motorclub, waarbij de volledige chapter werd opgerold. De R. zat op dat moment een straf van dertig maanden uit voor wapenbezit en mishandeling.

Lees ook de pakkende column van Gerlof Leistra: Verbod van motorclub Satudarah zou terecht zijn

De drie kopstukken worden verdacht van geweldpleging, afpersing, bedreiging, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Volgens justitie waren zij onder meer betrokken bij een grote vechtpartij tussen Hells Angels en de rivaliserende Mongols in april 2016 bij het Van der Valk Hotel in Rotterdam. Ook zouden zij een sporthaleigenaar in de Noord-Hollandse plaats Hoogwoud hebben bedreigd om te voorkomen dat daar een show van motorclub Rogues MC zou worden gehouden. Deze sporthal werd diverse keren beschoten en in brand gestoken. Het drietal is inmiddels uit de club gegooid.

Lees ook: Explosieve sfeer tussen motorclubs brengt verbod dichterbij

Waarom wil het OM de club verbieden?

Justitie heeft de rechtbank Midden-Nederland gevraagd om een verbod op de buitenlandse corporatie de Hells Angels Motorcycle Club en de Nederlandse onderafdeling Hells Angels MC Holland. Dat moet gebeuren in een civiele procedure die losstaat van de lopende strafzaak tegen de drie van de Haarlemse afdeling.

‘De intimiderende en vaak gewelddadige wijze waarop de club Hells Angels zich in de samenleving manifesteert en de agressieve wijze waarop die zich afsluit voor overheidscontrole – en deze zelfs actief tegengaat – creëert een subcultuur van wetteloosheid,’ motiveert het Openbaar Ministerie het verzoek. ‘Hierin wordt zware criminaliteit, waaronder het plegen van geweld, drugsmisdrijven, wapenmisdrijven en afpersing gestimuleerd en gefaciliteerd.’

Cover Elsevier Weekblad 03Bekijk hier het volledige moordoverzicht van 2017: Onderzoek wijst uit: drugsoorlog kost steeds meer levens in Nederland

Het kabinet kondigde bij de presentatie van zijn Regeerakkoord in oktober afgelopen jaar al aan dat het motorbendes aan banden wil leggen. ‘Er komt een verbod op Outlaw Motorcycle Gangs (criminele motorbendes). (…) Motorbendes ontwrichten de samenleving door intimidatie en bedreiging van het lokale bestuur en door drugsoverlast, witwaspraktijken, fysiek geweld en tal van andere criminele activiteiten,’ staat in het Regeerakkoord.

Welke rol speelt het verbod op de Bandidos?

Bandidos Motorcycle Club werd in december 2017 door de rechter in Utrecht verboden, maar de motorclub ging in hoger beroep. Dat loopt nog en in de tussentijd mag de club blijven bestaan. Eenzelfde soort zaak tegen motorclub Satudarah speelt momenteel bij de Haagse rechtbank. Daarover wordt op 18 juni uitspraak gedaan. In Duitsland is Satudarah al verboden.

Het Openbaar Ministerie probeerde in 2007 al om de Hells Angels te verbieden, maar die pogingen strandden twee jaar later in de rechtbank. De rechter oordeelde dat de afdeling in de Friese stad Harlingen geen criminele organisatie is en daarom niet kon worden verboden.

Anders dan toen vraagt het OM nu de verbodenverklaringen en ontbinding van de motorclub zelf en niet slechts tegen onderafdelingen of formele rechtspersonen die zijn opgezet namens charters of leden.

Lees ook: Pluim voor politie: oprollen motorclubs is succes

Is het afgelopen met de Hells Angels?

Dat is nog maar de vraag. De advocaat van de Angels zal zich op het grondrecht van vereniging beroepen en dat is iets waaraan de rechtbank niet graag tornt. Aan de andere kant staat het OM wel een stuk sterker door de uitspraak tegen de Bandidos, zeker als dat standhoudt in het hoger beroep.

De verdediging zal aanvoeren dat de club niet het criminele gedrag van individuen mag worden aangerekend.

Cruciaal is het hardmaken van geweld als onderdeel van de clubstatuten van de Hells Angels. Oftewel: is het een normale gedraging die wordt geaccepteerd, gestimuleerd en van bovenaf wordt aangestuurd? Bewijs hiervoor is lastig te verkrijgen, omdat niks wordt vastgelegd.

Lees ook: Motorclubs hebben lak aan harde Nederlandse aanpak

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.