Van Haga mag aanblijven: dit zijn de conclusies van VVD-integriteitscommissie

12 april 2018Leestijd: 3 minuten
Wybren Haga in de reeks portretten Tweede Kamerleden VVD - Foto: ANP

VVD-Kamerlid Wybren van Haga mag zijn functie houden. Hij kwam eerder in opspraak omdat hij als verhuurder van panden in Amsterdam niet voldeed aan huurregels. Van Haga was de laatste in een lange reeks van VVD’ers die door de integriteitscommissie heen moesten.

De integriteitscommissie van de VVD oordeelde donderdag dat hij niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld als verhuurder van panden in Amsterdam.

Situatie is ‘onwenselijk’: Van Haga niet inzetbaar op alle dossiers

Het onderzoek naar Van Haga gebeurde op verzoek van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Van Haga bezit zo’n honderd huizen in Amsterdam en Haarlem, en heeft in meerdere panden een nieuwe verhuurregel van de gemeente overtreden.

Deze week in Elsevier Weekblad
Verdient u wel genoeg? Check het op de loonladder

Sinds dit jaar gelden namelijk striktere eisen voor het verhuren van een huis aan meer dan twee personen. Volgens Van Haga zaten in ‘zeven of acht’ van zijn panden te veel huurders zonder vergunning. Om de verhuur te legaliseren, zegde Van Haga huurcontracten op. ‘Ik probeer het zo goed mogelijk op te lossen,’ zei hij eerder.

Het Kamerlid bestreed het nieuws niet, maar gaf aan alles te willen doen om zo snel mogelijk aan de regels te voldoen. ‘De heer Van Haga heeft (uiteindelijk) veel in het werk gesteld om te voldoen aan de geldende verordeningen’, schrijft de commissie in het donderdag verschenen rapport.

Wel schrijft de integriteitscommissie dat ‘thans een onwerkbare en onwenselijke situatie is ontstaan voor de uitoefening van de politieke functie van Tweede Kamerlid. Kamerleden moeten immers in beginsel inzetbaar zijn op alle dossiers,’ verwijzend naar het dossier van de woningmarkt.

Nadat de VVD een onderzoek had ingesteld, bleef Van Haga zich bovendien persoonlijk bemoeien met de kwestie. Daarbij plaatst de integriteitscommissie ook vraagtekens. ‘De heer Van Haga is echter niet vrij om op meerdere dossiers het woord te voeren nu hij in deze dossiers zelf bedrijfsmatige activiteiten ontplooit en blijft ontplooien wanneer naar zijn eigen oordeel de omstandigheden daartoe aanleiding geven.’

Van Haga is opgelucht, en staakt betrokkenheid bij bedrijven

Van Haga zelf is blij met de conclusies. Hij zal naar eigen zeggen alle betrokkenheid bij zijn bedrijven staken. ‘Vanaf heden zal ik afzien van bemoeienis bij de bedrijfsvoering van mijn bedrijven en de verhuur van de panden die ik privé bezit.’

De commissie liet aan fractievoorzitter Klaas Dijkhoff de beslissing over of de partij, de Kamer en de politiek niet zouden lijden onder het aanblijven van Van Haga. Dijkhoff nam genoegen met Van Haga’s belofte zich niet meer met zijn bedrijven te bemoeien en laat hem aanblijven. Van Haga zit sinds oktober in de Tweede Kamer. Hij stond op plek 41 op de kandidatenlijst en stroomde na de formatie door naar de fractie nadat meerdere fractieleden een plek in het kabinet bemachtigden. Daarvoor was hij gemeenteraadslid in Haarlem.

De regeringscoalitie keek met spanning uit naar de afloop van de affaire, omdat zij zich niet kan permitteren ook maar één Kamerlid te verliezen. De coalitie heeft namelijk een krappe meerderheid van 76 zetels. Als Van Haga en zijn partij er niet uit zouden komen en het Kamerlid zou vasthouden aan zijn zetel, dan zou het kabinet de meerderheid in de Tweede Kamer kwijt zijn.

Zoveelste integriteitsschandaal bij de VVD

Het is de zoveelste in een reeks aan integriteitskwesties binnen de VVD de afgelopen jaren, waarna leden moesten opstappen. Eerder dit jaar moest partijvoorzitter Henry Keizer het veld ruimen nadat ophef was ontstaan over een controversiële overname van uitvaartbedrijf De Facultatieve. In de voorgaande kabinetsperiode moest Kamerlid Mark Verheijen zijn Kamerlidmaatschap neerleggen omdat hij te ruim gedeclareerd had in een eerdere politieke functie. Het oordeel werd later afgezwakt door de integriteitscommissie van de VVD, maar Verheijen keerde niet terug in de Kamer.

Daarnaast werd de Limburgse VVD’er Jos van Rey vorig jaar veroordeeld voor corruptie. De voormalig wethouder gaf in 2015 zijn VVD-lidmaatschap op. In datzelfde jaar moest René Leegte weg als Kamerlid vanwege een niet gemelde, betaalde functie.