Mali

‘Delen Mali onveiliger dan vóór VN-missie’

10 april 2018Leestijd: 2 minuten

Nederland moet zich terugtrekken uit Mali, vindt Afrika-correspondent voor Elsevier Weekblad Gerbert van der Aa. Het bedrag van 850 miljoen euro dat jaarlijks naar de missie gaat, noemt hij ‘weggegooid geld’.

Vijftienduizend man telt de missie van de Verenigde Naties (VN) in Mali, van wie tweehonderdvijftig Nederlanders. ‘Ze zitten in zwaar gebarricadeerde kampen. Af en toe maken ze een rondje door de stad Gao en dorpen in de omgeving. Dat gebeurt dan wel zwaar beveiligd, want het is gevaarlijk. Soms zie je ook weleens Afrikaanse militairen in een pick-up zitten in Timboektoe, netjes op een rij. Een grappig gezicht. Die VN-militairen kijken altijd bang,’ zegt Van der Aa.

Zinloze vredesmissie Mali is weggegooid geld, lees hier het stuk van Gerbert van der Aa

VN-missie is stroperig

Volgens Van der Aa – die drie weken geleden nog in Mali was – kan Nederland zich beter terugtrekken uit de VN-missie. ‘De missie is bedoeld om het vredesakkoord te bewaken en de bevolking te beveiligen. Maar het Franse leger zit er op dit moment, en dat vecht gewoon een stuk harder. Bij een VN-missie is de besluitvorming stroperig. Je vraagt je af of de VN wel belang hebben bij daadkracht.’

Van der Aa constateert dat het in bepaalde delen van Mali, vooral rond de stad Mopti, onveiliger is dan vóór de VN-missie. ‘In november was ik nog op bezoek op een legerbasis van de Nederlandse blauwhelmen. Toen viel me op dat de soldaten zich paranoïde gedroegen. Dat was in 2014 nog helemaal niet zo.’

Deze zomer beslist het kabinet over verlenging ‘van Mali’. Onze blauwhelmen kunnen beter vertrekken, vindt Gerbert van der Aa.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.