Bezetting Premium Corner

75 jaar na April-meistaking: zo verliep die turbulente week

16 april 2018

Op 29 april 1943 brak in Nederland een van de grootste stakingen van de twintigste eeuw uit. Deze April-mei­staking werd door de Duitsers bruut de kop ingedrukt. Reconstructie van een turbulente week aan de hand van dagboeken.

‘Daar heb je de Duitsers. Ze schieten zomaar door de huizen!’ De buren van de zestien-jarige Frederik Moquette uit Hengelo stuiven het huis binnen waar de gymnasiumleerling met zijn familie woont. Een paar tellen later ziet de tiener hoe een Duitse onderofficier ‘met een opgeheven snelvuurkarabijn in handen’ op de woning af komt. ‘Toen kreeg ik ook de schrik in de benen en vluchtte ik door de inmiddels geopende voordeur.’

Later die dag noteert Moquette in zijn dagboek wat er in de uren daarvoor is gebeurd. Hij kan het navertellen, maar dat geldt niet voor sommige buurtgenoten. ‘We hoorden dat Joop Timmers, een jongen die achter ons woont, op de Enschedesestraat, in zijn hersens was geschoten. Enige tijd later kwamen zijn zusje en verloofde thuis, even later gevolgd door zijn moeder en vader, hevig huilende, waarna de gordijnen in de benedenvoorkamer gesloten werden. Dus was hij gestorven!! De besteljongen van Venlet was in de Nieuwstraat in zijn been, door een slagader, geschoten en daar er geen hulp was vrijwel doodgebloed. Op het stationsemplacement van Grolsch, waar de goederen af en aan komen, werd een jongen van achteren in zijn rug geschoten, door zijn hele lichaam, vlak onder zijn hart, zonder enige waarschuwing. Of hij het houden zal…?’ 

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.