Discriminatie

Uitspraak Pechtold opeens troef in proces Wilders

31 maart 2018Leestijd: 2 minuten

Op 17 mei zou het proces Wilders in hoger beroep worden hervat, maar daar lijkt nu een stokje voor te worden gestoken. Wilders’ advocaat Geert-Jan Knoops wil eerst afwachten of D66-leider Alexander Pechtold wordt vervolgd voor zijn discriminerende uitspraak over Russen. De raadsman van Wilders heeft uitstel gevraagd.

Dat meldt De Telegraaf. Pechtold zei na een onthulling over de toenmalige VVD-minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra, die opbiechtte dat hij een ontmoeting met president Vladimir Poetin had verzonnen: ‘Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf recht zet’. Dit zei Pechtold om de leugen van de inmiddels gewezen minister van Buitenlandse Zaken te relativeren.

Pechtold kreeg een stroom kritiek over zich heen, hoewel hij de uitspraak later nuanceerde, door te stellen dat hij het alleen over Russische politici had gehad. Tientallen mensen hebben aangifte gedaan tegen de D66-leider. Die klachten worden nu onderzocht door het Openbaar Ministerie; het is nog niet zeker of Pechtold wordt vervolgd.

‘Minder Marokkanen’

Op die beslissing wil Knoops nu wachten. Knoops vindt dat Wilders is veroordeeld om een soortgelijke uitspraak. Op een bijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 vroeg Wilders zijn toehoorders of zij ‘meer of minder Marokkanen’ wilden. Voor honderden mensen was dit reden om aangifte te doen van het aanzetten tot discriminatie en haat. Wilders nuanceerde zijn uitspraak eveneens, door te zeggen dat hij ‘criminele Marokkanen’ had bedoeld.

Syp Wynia waarschuwde voor de uitspraak van de rechter: Uitspraak Wilders lijkt salomonsoordeel, maar ondermijnt democratie 

Dat mocht niet baten: in 2016 werd Wilders veroordeeld voor aanzetten tot discriminatie op grond van ras. Wilders is in hoger beroep gegaan, en krijgt nu met de uitspraken van Pechtold een belangrijke troef in de schoot geworpen.

De uitspraak van Pechtold is volgens Knoops te vergelijken met die van Wilders, en als Pechtold niet wordt vervolgd, kan Knoops aanvoeren dat er geen sprake is van een gelijke behandeling.

‘Als Marokkanen speciale status verdienen, dan Russen ook’

Hoogleraar Paul Cliteur was getuige bij het proces Wilders in eerste aanleg. Hij schreef een boek over het aanzetten tot discriminatie. ‘Als je als rechtbank beweert dat Marokkanen een speciale status krijgen, dan verdienen de Russen die ook.’

Pechtold denkt als ayatollah, schreef Afshin Ellian eerder deze maand

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.