Amsterdam

Justitie weigert Charlie Hebdo-overlevende te beveiligen, ondanks fatwa

08 maart 2018Leestijd: 2 minuten

Op donderdagavond is in debatcentrum De Balie in Amsterdam een gesprek met de Franse journaliste Zineb El Rhazoui. El Rhazoui schreef voorheen voor Charlie Hebdo en wordt continu bedreigd door moslimextremisten. Ondanks verzoeken van De Balie wil het Nederlandse kabinet haar beveiliging niet betalen.

‘De Balie is al een half jaar bezig met haar beveiliging,’ zegt Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, in gesprek met Elsevier Weekblad. Tot zijn grote ergernis weigert het ministerie van Justitie mee te werken aan de beveiliging van El Rhazoui. ‘Frankrijk geeft haar als staatsburger politiebeveiliging. Dat is een overheidsteam, ze wordt continu geschaduwd door agenten. Ze wordt beter beveiligd dan de Franse president Emmanuel Macron. Maar de Nederlandse regering wil niet dat ze gewapend de grens over gaan.’

Lees ook deze column van Afshin Ellian: Waarom de AIVD meer bevoegdheden moet krijgen 

El Rhazoui werkte bij het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, toen de redactie werd getroffen door een aanslag. Twee terroristen richtten op 7 januari 2015 met kalasjnikovs een slachting aan. El Rhazoui ontkwam aan de dood, want ze was met vakantie. Sindsdien wordt ze aanhoudend bedreigd. Na de aanslag is op Twitter de oproep #killZinebElRhazoui verspreid en die is duizenden keren gedeeld.

El Rhazoui maakte onderwijl de documentaire Rien n’est pardonné  (niets is vergeven) en presenteert donderdag haar boek Vernietig het islamitisch fascisme. 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Balie huurt zelf beveiligers in

Directeur van De Balie Albrecht besprak de komst van El Rhazoui met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Daar kwam niets uit. ‘Om ze te citeren: ze zeiden dat ze altijd zeer terughoudend zijn met de komst van gewapende buitenlandse beveiliging. “Als er geschoten moet worden, doen we dat liever zelf.” Op zichzelf vind ik daar weinig mis mee, maar dat ze vervolgens niet de beveiliging leveren, is verbijsterend.

‘De Balie heeft nu zelf beveiliging ingehuurd, wat natuurlijk absurd is,’ meent Albrecht. ‘De enige toezegging die we hebben gekregen, is dat de politie tijdens het debat de ingang van De Balie beveiligt.’

‘Ook in Amerika kunnen Franse lijfwachten mee’

‘El Rhazoui reist veel,’ zegt Albrecht, ‘en overal kan Frankrijk politieagenten meesturen voor beveiliging, zelfs in Amerika. Maar in Nederland niet. Het is natuurlijk heel moedig dat ze komt, maar deze beslissing van de regering is uitermate slecht. Dit zorgt voor een maatschappelijk klimaat waarin zelfcensuur in de hand wordt gewerkt.’

Een woordvoerder van de NCTV wil niet over individuele gevallen uitweiden, maar zegt dat er ‘een zorgvuldige afweging’ wordt gemaakt. Ook bevestigt hij dat er terughoudend wordt omgesprongen met het toestaan van gewapende beveiligers. De NCTV maakt een analyse waarbij wordt gekeken in hoeverre beveiliging nodig is.

Gerry van der List: Gaat Nederland ten onder aan islam en immigratie?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.