straatintimidatie

Asscher en CDA willen aanpak straatintimidatie naar landelijk niveau tillen

10 maart 2018

Regeringspartij CDA en oppositiepartij PvdA willen straatintimidatie van vrouwen en homo’s op landelijk niveau aanpakken. PvdA-leider Lodewijk Asscher en vicefractievoorzitter Madeleine van Toorenburg van het CDA dienen zaterdag een initiatiefwet in die regelt dat seksuele intimidatie als overtreding wordt opgenomen in het wetboek van strafrecht.

Ook kan de politie dan boetes gaan uitdelen aan daders. De aanpak van straatintimidatie wordt in sommige steden al op lokaal niveau geregeld, maar de partijen willen een landelijke aanpak van straatintimidatie, dat in volksmond vaak een ‘sisverbod’ wordt genoemd.

De VVD in Amsterdam begon er in 2016 als eerste mee.

Verbod richt zich expliciet op intimiderend gedrag

‘Wij denken dat het belangrijk is dat deze normstelling overal geldt. Het is immers niet normaal dat mensen zich niet meer veilig voelen op straat. Het kan wat ons betreft niet langer zo zijn dat onverlaten heersen over de straten, anderen serieus intimideren en daar gewoon mee weg kunnen komen. Laat maar duidelijk zijn wat niet getolereerd wordt, en dan hebben we het beslist niet over wat nagefluit, hoe hinderlijk soms ook. Nee, het gaat hier om lieden die anderen vrees aanjagen,’ zegt Van Toorenburg zaterdag.

Het gaat vooral om het volgen van vrouwen en seksuele opmerkingen, dingen die als intimiderend ervaren kunnen worden. Critici hebben moeite met het verbod, omdat het moeilijk te handhaven zou zijn.

Bredere groepen

Asscher hamert op het landelijke aspect: ‘Natuurlijk is er meer nodig, maar deze wet biedt meer mogelijkheden tot handhaving en legt de norm helder vast: seksuele intimidatie is niet normaal. Je wil er zeker van zijn dat je veilig en ongestoord over straat kan lopen,’ aldus Asscher. Als het wetsvoorstel van de partijen wordt aangenomen, komt er een maximale boete van 8.200 euro te staan op seksuele intimidatie

Hoewel het verbod veel aandacht krijgt vanwege de intimidatie van vrouwen, richt het zich op een breder terrein: zo worden homo’s en transgenders specifiek genoemd. Daarnaast kan het zich uitbreiden naar iedereen die vanwege bepaalde (uiterlijke) kenmerken intimiderend wordt benaderd, zoals ouderen of etnische minderheden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.