Gezondheid

Ziekenhuizen doen aangifte tegen tabaksindustrie

01 februari 2018Leestijd: 1 minuut

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam heeft zich als eerste ziekenhuis aangesloten bij een lopende strafzaak tegen de tabaksindustrie. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doet ook aangifte.

Vanochtend deed het AVL aangifte. Even later volgde ook het UMCG, meldt het AD. In die krant doet AVL-bestuursvoorzitter Rene Medema vandaag een oproep aan andere ziekenhuizen om het voorbeeld te volgen. Volgens het Amsterdamse ziekenhuis, dat is gespecialiseerd in kankerzorg en kankeronderzoek, moet het Openbaar Ministerie (OM) stappen ondernemen tegen tabaksproducenten. Zolang tabaksfabrikanten mensen verslaafd maken, is het werk van artsen ‘dweilen met de kraan open’, schrijft het AVL op zijn site.

Lopende strafzaak tegen vier tabaksproducenten

De ziekenhuizen sluiten zich aan bij een lopende strafzaak tegen Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco en Imperial Tobacco Benelux, de vier grootste  tabaksproducenten die actief zijn in Nederland.

Al in 2016 deed strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq aangifte namens Stichting Rookpreventie Jeugd, een COPD-patiënt en een longkankerpatiënt. De tabaksproducenten zijn aangeklaagd voor zware mishandeling, poging tot opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte.

Tabaksindustrie verantwoordelijk voor verslavingen

Volgens het AVL zijn niet de rokers zelf, maar de tabaksproducenten hoofdverantwoordelijk voor rookverslavingen. ‘Roken is volgens het AVL een van de heftigste verslavingen, de tabaksindustrie weet dat en speelt daar op schandelijke wijze op in. De schuld van de verslaving ligt dan ook bij de tabaksindustrie, niet bij hen die willens en wetens verslaafd zijn gemaakt.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.