Ruud Lubbers herdacht in Tweede Kamer

22 februari 2018Leestijd: 2 minuten
Ruud Lubbers in 2010. Foto:ANP

Premier Mark Rutte (VVD) spreekt donderdag in de Tweede Kamer een toespraak uit over de vorige week gestorven Ruud Lubbers. Lubbers was de langstzittende naoorlogse premier. ‘Liever een broodje kaas, dan een driegangenmenu.’

‘De kern van de christen-democratie was voor hem de gang van mensen naar een iets betere wereld,’ zegt Rutte in een volle plenaire zaal. ‘Ruud Lubbers zei ooit: “We hebben verantwoordelijkheid voor de volgende generaties, en we moeten dankbaar zijn voor wat ons is aangereikt. We moeten dankbaar zijn voor Ruud Lubbers.”‘ Na de woorden van Rutte houdt de Kamer een minuut stilte.

Speciale uitgave Elsevier Weekblad Ruud Lubbers

Ruud Lubbers is niet alleen de langstzittende premier van Nederland, maar misschien ook wel de kleurrijkste. Hij kende triomf, adoratie en succes. Maar ook verraad, deceptie en verlatenheid. Er waren affaires met bedrijven en, blijkbaar, vrouwen, maar ook broedertwisten, althans als Helmut Kohl en Elco Brinkman broeders kunnen worden genoemd.

 

In deze ruim geïllustreerde uitgave belicht Elsevier Weekblad het leven van de minister-president die Nederland met een ongekend hard, maar noodzakelijk beleid de economische crisis van de jaren tachtig uitstuurde. Politiek journalist Bert Steinmetz beschrijft zijn leven vanaf zijn vroege jongensjaren in Rotterdam en toont hoe Lubbers naast een harde, zakelijke kant ook een ‘linksige’ inborst had. De tegenkant van de doener was de jezuïet met belangstelling voor ‘het geheim der dingen’.

Deze uitgave telt 104 pagina’s en kost € 8,95. Te bestellen via www.elsevierweekblad.nl/ruudlubbers of via telefoonnummer 085-8888151. Vanaf 22 februari ook te koop in de boek- en tijdschriftenhandel.