Amsterdam

OM worstelt met dubbelrol hoofdofficier Hofstee

06 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Wie wordt de nieuwe hoofdofficier van justitie in Amsterdam? Theo Hofstee (60) is per 1 februari benoemd als lid van het college van procureurs-generaal, maar zijn opvolger als hoofdofficier is nog niet bekend. Zijn benoeming als procureur-generaal was eind vorig jaar al rond. Voorlopig vervult Hofstee beide functies tegelijk, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. ‘Maar dat knelt.’

Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid moet de nieuwe baas van het OM in Amsterdam voordragen aan de ministerraad. Er zijn geen namen van kandidaten bekend. Meestal is de benoeming van een nieuwe hoofdofficier aanleiding voor een stoelendans in de top van het OM.

1 uitglijder

Hofstee, die maandag bij het begin van het megaproces tegen Willem Holleeder in de rechtszaal aanwezig was, was hoofdofficier in Amsterdam sinds 2011. Eerder vervulde hij die functies in Breda en Den Haag. Zijn enige ‘uitglijder’ was dat hij precies een jaar geleden in een interview met het NOS-Journaal suggereerde dat de sinds 2012 woedende strijd in de Amsterdamse onderwereld over was.

Drie weken later lag het afgehakte hoofd van de 23-jarige crimineel Nabil Amzieb voor de deur van een shishalounge. De onderwereldoorlog is allesbehalve afgelopen. Onlangs was er nog een geruchtmakende ‘vergismoord’, waarbij in een buurthuis een zeventienjarige stagiair werd doodgeschoten.

Dat Hofstees opvolging nog niet rond is, zorgt voor onrust bij het parket in Amsterdam. De combinatie van beide banen is ongewenst. Tot op heden doet Hofstee de driehoek – het overleg van burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie.

Driehoek verliest aan kracht

Met zijn vertrek verliest de driehoek voor de tweede keer in korte tijd een ervaren kracht. Na het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) begin oktober 2017 is Jozias van Aartsen twee maanden geleden begonnen als waarnemend burgemeester. De zoektocht naar een nieuwe burgemeester begint pas na de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Als de opvolging van Hofstee niet snel is geregeld, dan neemt plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie Digna van Boetzelaer de functie voorlopig waar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.