terreur

Kinderen van NSB’ers springen op de bres voor IS-kinderen in ‘kalifaat’

03 februari 2018

Een opmerkelijke oproep van nazaten van NSB’ers. De Stichting Werkgroep Herkenning – die kinderen van NSB’ers verenigt – pleit voor hulp aan jihadkinderen die nog verblijven in het gevallen kalifaat van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië of Irak.

‘Het zijn slachtoffers en Nederland laat ze verrekken,’ zegt Jeanne Diele-Staal, kind van een NSB-vader en secretaris van de Stichting Werkgroep Herkenning, zaterdag in het AD.

Familieleden willen dat autoriteiten kinderen terughalen

De kinderen zijn niet verantwoordelijk voor de wandaden van hun ouders, vindt Diele-Staal. Ze refereert aan haar eigen verleden, als kind van een NSB’er. ‘We werden behandeld als uitschot, dat je altijd maar fout was en vreselijk je best moest doen om iets goed te maken, zonder dat je besefte waar je mee bezig was. Daar houd je je hele leven last van.’ Ze vreest dat kinderen van jihadisten later eenzelfde soort trauma oplopen.

Ook familieleden van Syriëgangers vragen de Nederlandse autoriteiten al langer meer te doen voor de kinderen van uitreizigers die vastzitten in Syrië of Irak, en ze terug te halen.

Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid zei eerder dat de staat IS-kinderen niet actief naar Nederland gaat halen. Ze moeten eerst – al dan niet met hulp van hun ouders – een consulaat in Turkije of Irak zien te bereiken. Pas dan kunnen ze op het vliegtuig naar Nederland worden gezet.

De geheime dienst AIVD waarschuwde begin vorig jaar dat terugkerende kinderen gevaarlijk kunnen zijn, omdat ze waarschijnlijk zijn geïndoctrineerd door jihadisten. Jongens vanaf 9 jaar zijn mogelijk getraind in het gebruik van wapens en explosieven, en hebben wellicht zelfs deelgenomen aan de gewapende strijd. Dit verlaagt de drempel voor het gebruik van geweld, aldus de AIVD.

Chris van der Heijden, ook kind van een NSB’er, vindt het een ‘schande en onbegrijpelijk. ‘Wat Grapperhaus namelijk doet, is dat hij de problemen die kunnen ontstaan belangrijker maakt dan de principes. Maar als je het omdraait, ja dan krijgen we een mooie toestand zeg, dan kan je net zo goed de hele rechtsstaat in de prullenbak donderen,’ zegt hij tegen NOS.

‘Vergelijking met NSB-kinderen is onzinnig’

De vergelijking met NSB-kinderen is onzinnig, vindt Elsevier Weekblad-blogger en hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap Afshin Ellian. Het vraagstuk is volgens hem een stuk genuanceerder: ‘Kinderen van NSB’ers waren hier geboren, maar nu gaat het om kinderen die in het strijdgebied zijn geboren en daar nog verblijven’.

Bovendien is volgens hem niet de vraag of we ze lief moeten behandelen – ‘niemand twijfelt daaraan’ – maar of we militairen naar het strijdgebied moeten sturen om ze op te halen. ‘Met betrekking tot de opvang van die kinderen heeft de overheid al maatregelen genomen, het gaat hier om de vraag of de overheid actief naar een oorlogsgebied moet om ze op te halen,’ aldus Ellian zaterdag.

Volgens eerdere berekeningen zouden er nu nog zo’n 100 IS-kinderen in het gevallen ‘kalifaat’ zitten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.