Gorinchem

Ilhan Tekir: Geroyeerd bij GroenLinks om steun Erdogan, nu lijsttrekker D66

01 februari 2018Leestijd: 3 minuten

Het voormalige GroenLinks-gemeenteraadslid in Gorinchem Ilhan Tekir duikt nu op als lijsttrekker van een andere partij in de gemeente: D66. Tekir werd eerder de GroenLinks-fractie uitgezet omdat hij in een interview zijn steun had uitgesproken voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Tekir functioneert als lijsttrekker van D66 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart, meldt de website De Stad Gorinchem.

Oud-wethouder Arnie Faro werd unaniem verkozen tot lijsttrekker voor de verkiezingen, maar laat de functie toch aan zich voorbijgaan. Hij wil zich richten op zijn eigen onderneming en vindt Tekir de ‘beste keuze’ als lijsttrekker voor D66 in de Zuid-Hollandse stad.

Tekir sprak steun uit voor Erdogan na couppoging

Tekir werd in 2016 uit de GroenLinks-fractie in Gorinchem gezet omdat hij in een interview met de Volkskrant naar aanleiding van de mislukte coup in Turkije zijn steun had uitgesproken voor Erdogan en diens AK-partij. In het interview gaf hij ook aan tijdens de Turkse verkiezingen op Erdogan te hebben gestemd. Daarbij zei hij niet te snappen waarom de lange arm van Turkije een probleem is.

‘Er is ook een Israëlische lange arm, en een Amerikaanse lange arm – maar daar valt niemand over. Nederland moet ophouden met Turkse Nederlanders telkens door hoepels te laten springen. Hun Turkse identiteit moet niet langer worden geproblematiseerd. Ze hebben het recht een diepe betrokkenheid te voelen bij Turkije, en ze hebben het recht openlijk blijk te geven van hun steun voor de democratisch verkozen president Erdogan, daar is niks kwalijks aan,’ zo stond te lezen in het interview.

Na enkele gesprekken met Tekir besloot GroenLinks hem uit de fractie te zetten. ‘Steun aan de AK-partij staat diametraal tegenover de opvattingen van GroenLinks,’ liet landelijk partijvoorzitter Marjolein Meijer destijds weten. Tekir reageerde furieus en noemde GroenLinks in een tweet ‘ondemocratisch’ en weigerde zijn zetel op te geven. In een later gepubliceerd opiniestuk gaf Tekir aan ‘zonder fatsoenlijk hoor en wederhoor’ te zijn verketterd door de partij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

D66 geen moeite met lijsttrekkerschap Tekir

D66 ziet de kwestie niet als reden om hem niet als lijsttrekker aan te stellen, laat de lokale fractievoorzitter Francis Alba Heijdenrijk weten aan Elsevier Weekblad. ‘D66 is een democratische partij.’ Heijdenrijk benadrukt dat de kwestie ook op landelijk niveau bij D66 is besproken en wijst op een latere versie van het interview met de Volkskrant waarin de uitspraken van Tekir over Erdogan ‘een stuk genuanceerder zijn’ dan in het oorspronkelijke stuk. Blijft staan dat Tekir de president destijds openlijk steunde.

‘Je moet het ook in het tijdsbeeld van toen zien,’ zegt Heijdenrijk ter verdediging. Tekir sprak over Erdogan in de nasleep van de mislukte coup, waarna grootschalige zuiveringen volgden. ‘Bovendien werken we ook op Europees niveau veel met Erdogan.’ Daarnaast zijn er volgens Heijdenrijk ‘ook veel andere Turken’ die op hem stemmen. De fractievoorzitter uit Gorinchem blijft achter zijn lijsttrekker staan: hij noemt Tekir een ‘gedreven democraat’, die het belang van D66 voorop heeft staan.

Tekir zelf was donderdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.