Den Haag

Zo reageren politici op overlijden Lubbers

14 februari 2018

Oud-premier Ruud Lubbers overleed vandaag op 78-jarige leeftijd. Lubbers was in de jaren tachtig en negentig twaalf jaar lang premier van ons land. Elsevier Weekblad maakt een overzicht van de belangrijkste reacties:

Volgens CDA-leider Sybrand Buma was Ruud Lubbers een ‘groot staatsman en een overtuigd christendemocraat’.

‘Nederland is Lubbers veel dank verschuldigd voor de doortastende en kundige wijze waarop hij ons land land uit de diepe crisis van de jaren tachtig heeft geloodst,’ aldus Buma. ‘Afkomstig uit een Rotterdamse ondernemersfamilie koos Lubbers op jonge leeftijd voor een loopbaan in dienst van het algemeen belang. Een hele generatie Nederlanders groeide op in de tijd dat hij minister, fractievoorzitter en premier was.’

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom noemt Lubbers een groot premier en benadrukt dat hij de langstzittende minister-president was die Nederland heeft gehad. ‘Een bijzondere politicus, die werelden met elkaar verbond. Een ondernemer in de politiek, idealistisch en pragmatisch, intellectueel en hands-on, katholiek in de polder, altijd bereid om even met je mee te denken. Het CDA is Ruud Lubbers heel dankbaar voor alles wat hij ons land en voor onze partij betekend heeft. We zijn heel verdrietig om zijn overlijden en zullen hem zeer missen.’

Premier Rutte geschokt door overlijden

Premier Mark Rutte is geschokt door het overlijden van voormalig minister-president Ruud Lubbers. Hij roemt de CDA’er om hoe hij Nederland in de jaren tachtig door slecht economisch weer loodste. ‘Nederland verliest een staatsman met een grote statuur,’ zei Rutte. ‘Lubbers was daarnaast een overtuigd Europeaan en wereldburger. In een tijd die bol stond van de internationale spanningen heeft hij Nederland internationaal een gezicht gegeven. Tot ver buiten onze landsgrenzen werd hij gezien en gewaardeerd.’

Rutte benadrukt dat zijn voorganger niet alleen iemand was die hij uit zijn jeugd kende ‘maar als informateur in 2010 ook betrokken was bij de vorming van het tweede kabinet Rutte. ‘Ik heb hem toen en later leren kennen als een intelligent, wijs en betrokken mens,’ aldus de premier. ‘Mijn hart en gedachten zijn nu bij zijn vrouw Ria, zijn kinderen en kleinkinderen. Hen wens ik alle kracht toe die nodig is om dit grote verlies te dragen.’

‘Wij gedenken Ruud Lubbers als een groot staatsman met een indrukwekkend verantwoordelijkheidsgevoel”, aldus koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix in reactie op het overlijden van de oud-premier. Ze wijzen erop dat Lubbers zich als minister-president twaalf jaar lang energiek inzette voor economisch en sociaal herstel. ‘Latere generaties konden daarop voortbouwen. Wij gedenken hem ook als een moedig en invoelend mens. Zijn familie wensen wij kracht toe in deze moeilijke dagen.’

‘Ons land verliest markant staatsman’

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers noemt Lubbers de staatsman van zijn jeugd. ‘Ben hem dankbaar voor zijn onvermoeibare inzet voor ons land en ook voor zijn pleidooien voor betere zorg voor de schepping.’

Fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold zegt dat hij met verdriet kennis heeft genomen van het overlijden. ‘Ons land verliest een groot christendemocraat, spitsvondig taalvernieuwer, markant staatsman, leider in economische crisistijd, overtuigd Europeaan en onbetwiste meester van het compromis.’

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren noemt Lubbers ‘de man van de no-nonsense politiek en “Lubberiaans” taalgebruik’. Ollongren leerde Lubbers naar eigen zeggen kennen toen hij in 2010 informateur was.

‘Premier van mijn schooljaren’

Kees van der Staaij, fractieleider van de SGP in de Tweede Kamer: ‘We gedenken Ruud Lubbers met groot respect. Hij was in lastige tijden langdurig premier met veel vasthoudendheid, creativiteit en toewijding.’

Ank Bijleveld, CDA-minister van Defensie vindt het nieuws ondanks de ziekte onverwacht. ‘Ik ben in de tijd van het derde kabinet-Lubbers in de Tweede Kamer gekomen in een fractie van 54 mensen.’

Ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid noemt Lubbers de premier van zijn jeugd. ‘Rotterdams in zijn doortastendheid en nuchtere pragmatisme. Indrukwekkende man. Mooie herinneringen aan zijn betrokkenheid in Rotterdam. Wens zijn familie heel veel sterkte’, laat hij op Twitter weten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib noemt het nieuws verdrietig. ‘We kennen Ruud Lubbers als een warm en hartelijke man met een groot hart voor onze democratie. Als premier had hij altijd veel respect voor de Tweede Kamer. Hij is van grote betekenis geweest voor de Nederlandse politiek.’

Jesse Klaver, leider van GroenLinks deelt zijn reactie via Twitter: ‘Ruud Lubbers overleden. Ik wens zijn familie en vrienden veel sterkte met dit verdrietige nieuws. Ruud, bedankt voor je inzet voor duurzaamheid en vluchtelingen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lodewijk Asscher, leider van de PvdA deelt een foto van de oud-premier op Twitter. ‘Ruud Lubbers: 1939 – 2018. Moge hij rusten in vrede. Indrukwekkende staat van dienst. Icoon. Premier van mijn schooljaren. Ik wens zijn familie, vrienden en partij veel sterkte.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Reactie oud-premier Wim Kok

Premier Ruud Lubbers stond open voor de opvattingen van andersdenkenden, ook als hij die niet tot de zijne wilde of kon maken. Dat zegt oud-PvdA-politicus en oud-premier Wim Kok. Hij was van 1989 tot 1994 minister van Financiën en vicepremier in het derde kabinet-Lubbers en daarna zijn opvolger.

In het kabinet Lubbers-III stond wederzijds respect centraal, herinnert Kok zich, ‘ook als we van meningen verschilden. Als premier stelde Lubbers – waar dat mogelijk was – zich boven de coalitiepartijen en ook dat heb ik zeer gewaardeerd. Hij was hartelijk, voorkomend in de omgang en resultaatgericht. Met zijn overlijden is een groot man van ons heengegaan, aan wie Nederland veel dank verschuldigd is.’

Belgisch minister van staat en ex-premier Mark Eyskens: ‘Hij was zeer handig, vriendelijk en open-minded. Niet alleen belangrijk voor Nederland, maar ook voor Europa. Zo heeft hij een belangrijke rol gespeeld in het realiseren van een doorbraak voor het Verdrag van Maastricht. Lubbers heeft er met zijn voorstellen voor gezorgd dat er toch een compromis werd bereikt, onder meer door de Britten over de streep te trekken.’

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam: ‘Ruud Lubbers was een aimabel mens en ik heb veel van zijn wijze lessen geleerd. Ik heb hem afgelopen jaren regelmatig gesproken, voor het laatst een paar maanden terug. Hij bleef zich tot het laatst inzetten voor een welvarende en toekomstbestendige stad. Nederland verliest een groot staatsman en de stad een bijzondere, betrokken Rotterdammer.’

Oud-premier Dries van Agt was verbijsterd toen hij het nieuws hoorde. Van Agt sprak woensdagavond bij Nieuwsuur samen met twee andere ex-premiers Wim Kok (PvdA) en Jan-Peter Balkenende (CDA) over het overlijden van de langst zittende minister-president van Nederland ooit.

De gewezen CDA-premier wist wel dat het niet goed ging met Lubbers. ‘Wie wist dat niet. Maar dat het zo snel tot het einde van zijn leven zou komen, dat had ik niet kunnen bedenken,’ aldus Van Agt. ‘Ik schrok heel erg.’

Van Agt was vol lof over zijn opvolger. ‘Wat opviel vanaf dag een was het niveau van zijn intelligentie. Dat was opmerkelijk hoog. Ik kwam niet tot zijn niveau. En die tomeloze energie. Mensen die minister-president willen worden kunnen er beter voor zorgen dat ze aardig wat bij zich hebben, willen ze op Ruud gaan lijken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.