Media

D66 hoopt op excuses Voetbal Inside over ‘transgendergrap’

05 februari 2018Leestijd: 1 minuut

Het zou terecht zijn als voetbalanalisten van televisieprogramma Voetbal Inside (VI) hun excuses aanbieden voor een kwetsende grap over transgenders, vindt D66. Maar de regeringspartij gaat geen Kamervragen stellen.

Vrijdag zei René van der Gijp in VI dat hij voortaan door het leven gaat als Renate van der Gijp. Even later zette hij een pruik op en deed hij een jurk aan, tot hilariteit van zijn tafelgenoot Johan Derksen. Het was een verwijzing naar de Belgische journalist Bo Van Spilbeeck, die onlangs een geslachtsverandering onderging.

De grap is D66 in het verkeerde keelgat geschoten, maar die partij gaat geen Kamervragen stellen. ‘We steunen geen oproep tot censuur of een verbod op het programma,’ laat een woordvoerder van Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma weten. ‘Maar de makers van het programma en RTL moeten wel worden aangesproken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.’

Oproep voor boycot Voetbal Inside

Homobelangengroep COC en het Transgendernetwerk Nederland riepen gisteren al op tot een boycot van Voetbal Inside. Zij noemen het programma ‘transfoob’. GroenLinks en PvdA hebben zich aangesloten bij die oproep. Laatstgenoemde partij vraagt emancipatieminister Van Engelshoven of ‘homo- en transfobie’ in Nederland wel voldoende worden aangepakt.

RTL heeft al aangekondigd in gesprek te gaan met de presentatoren van het populaire voetbalpraatprogramma. Eind vorig jaar riep Sylvana Simons, leider van de politieke partij BIJ1, al op tot een boycot van VI wegens vermeend racistische en homofobe opmerkingen van Derksen en Van der Gijp.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.