D66-raadslid krabbelt terug na ophef om homofobe uitspraken: ‘Ik zou het anders formuleren’

06 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Het Amsterdamse raadslid Yassmine El Ksaihi, dat in 2010 in een interview met NRC homofobe uitspraken deed, krabbelt na ophef en kritiek op haar opmerkingen terug. Ze zei in dat artikel onder meer dat homoseksualiteit een zonde is: ‘Ik zou het nu anders formuleren’.

El Ksaihi, die op plaats zeven staat voor de gemeenteraadsverkiezingen, zegt in een verklaring op de website van de Amsterdamse D66-fractie dat zij juist opkomt voor homorechten: ‘Ik ben lid van D66. Ik denk dat iedereen weet dat D66 strijdt voor homorechten. Ik sta daar voor 100% achter en samen met mijn collega’s zet ik me met overtuiging in voor de rechten van LHBTI’s.’

‘Homoseksualiteit is een zonde’

In het stuk in NRC zei El Ksaihi dat homoseksualiteit een zonde is binnen de islam: ‘Dat is voor ons geen discussiepunt’. Ze was destijds voorzitter van de Poldermoskee, die eerder in opspraak kwam omdat de Amerikaanse imam Khalid Yasin er kwam preken. Yasin wilde homoseksualiteit bestraffen en noemde aids een ‘Amerikaanse uitvinding’.

Het NRC-interview werd deze week opgerakeld op sociale media, waarop de Amsterdamse Partij van de Ouderen naar aanleiding van de homofobe uitspraken elke samenwerking met D66 uitsloot. Dat gebeurde dinsdagochtend.

El Ksaihi geeft koppenmaker de schuld

El Ksaihi wijst in haar verklaring naar de kop boven het stuk, die luidt: ‘Homoseksualiteit kan mij geen bal schelen, maar het is een zonde’. Naar eigen zeggen ‘schrok’ ze destijds al van de kop, en baalt ze er nog altijd van. Ze noemt het een kop ‘waar ik mij niet in kan vinden’.

In het interview zei ze onder meer: ‘De vraag is wel: hoe ga je met die zonde om? Ik vind dat iedereen dat lekker zelf moet weten. Het is een persoonlijke keuze waar ik je niet mee lastig zal vallen. Maar ik kan als voorzitter van de moskee natuurlijk niet zeggen: welkom, uit hier in de moskee gewoon je zonde!’

Naar eigen zeggen worstelde ze acht jaar geleden als 23-jarige moskeevoorzitter met haar functie. ‘Ik wilde een inclusieve moskee opzetten, waar iedereen welkom was. Het maakte voor mij niet uit wat de seksuele geaardheid was van de bezoekers van de moskee. Ik wilde ook de conservatievere achterban hierin meekrijgen. Helaas heb ik dat toen niet goed over kunnen brengen. Als het me nu nog een keer gevraagd wordt zou ik het anders formuleren,’ aldus het raadslid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.