GR2018

D66-kandidaat weg na doodsbedreigingen aan Leefbaar-lid

05 februari 2018

In het Brabantse plaatsje Best heeft een D66-kandidaat-raadslid zich teruggetrokken uit de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Steven van der Heijden uitte eerder doodsbedreigingen aan het adres van een kandidaat van Leefbaar Etten-Leur.

Het vlammend betoog van Philip van Tijn over D66-minister Ollongren gemist?

Lees het hier terug >

Van der Heijden deelde in februari 2017 een foto in een groepswhatsapp waarop het hoofd van Leefbaar-kandidaat Jake Owen Raats op het lichaam van een IS-slachtoffer is geshopt. Achter hem staat een IS-strijder gekleed in het zwart.

Van der Heijden en Raats zaten beiden op de Avans Hogeschool toen een klasgenoot van Raats hem de foto liet zien. Raats stapte daarna naar de schooldirecteur en deed aangifte bij de politie, maar hoorde er vervolgens niets meer van. Toen Van der Heijden vervolgens opdook op de lijst van D66 in de gemeente Best was hij erg verbaasd. ‘Er zijn mensen voor minder van de lijst gehaald,’ zei hij dit weekeinde tegen Omroep Brabant.

‘Na een gesprek met de partij’ besloot Van der Heijden zich daarna terug te trekken van de lijst.

‘Hoewel Steven het plaatje niet zelf heeft gemaakt, heeft hij het wel gedeeld,’ zei Marion Hinderdael, voorzitter van D66 De Kempen na afloop. ‘Daarmee is hij in de fout gegaan. Steven vindt dat zelf ook, maar leefde in de veronderstelling dat de kwestie met de betreffende schoolgenoot destijds, na gemaakte en geaccepteerde excuses, was afgedaan.’ D66 Best valt bestuurlijk gezien onder D66 De Kempen.

De foto die Van der Heijden rondstuurde:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tegen De Telegraaf zei Van der Heijden zaterdag dat hij inderdaad de foto verstuurde, maar het probleem niet zag. ‘Het is een jaar geleden gebeurd. Het is allemaal uitgepraat.’

Raats stelde op zijn beurt dat er nooit een gesprek heeft plaatsgehad. ‘Ik heb alleen een appje gehad, waarin hij schreef dat het een grap was.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.