Bestuur Sint-Eustatius verzet zich tegen Nederlands ingrijpen

07 februari 2018Leestijd: 2 minuten
Het koninklijk paar op bezoek in Sint Eustatius. Foto: ANP.

Het bestuur van Sint-Eustatius is woedend over het besluit van staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties om het bestuur op het eiland over te nemen. De eilandraad accepteert de beslissing niet.

Dat zei leider Clyde van Putten van de PLP, de grootste coalitiepartij van Sint-Eustatius, dinsdag in een interview met Nieuwsuur. Hij is van plan het besluit van staatssecretaris Knops aan te vechten bij de Verenigde Naties in New York. ‘De Nederlandse wet staat niet boven die van de internationale gemeenschap,’ zei hij, al valt Sint-Eustatius, met ongeveer 3.500 inwoners, als bijzondere gemeente onder de Nederlandse wetgeving.

Gisteravond stemde de Eerste Kamer unaniem in met het wetsvoorstel om in te grijpen op Sint-Eustatius, nadat de Tweede Kamer eerder op de dag al akkoord ging. Direct daarna reisde Knops af naar het Caribische eiland om ter plekke bekend te maken dat de eilandraad, vergelijkbaar met een gemeenteraad, wordt ontbonden.

Dat doet Knops als reactie op een rapport van een commissie van wijzen, die concludeerde dat er sprake is van financieel wanbeleid en wetteloosheid op het ‘verwaarloosde’ eiland. Ook corruptie, discriminatie, intimidatie en machtsmisbruik zijn er aan de orde van de dag.

‘Sint-Eustatius is een democratie’

Daar is geen sprake van, zei Van Putten in Nieuwsuur. Hij wees erop dat Sint-Eustatius een democratie is. ‘Nederland moet begrijpen dat er in 2015 eerlijke en vrije verkiezingen zijn geweest. We doen wat we het volk hebben beloofd.’

Van Putten zegt de conclusies van de commissie van wijzen niet serieus te nemen. De coalitieleider heeft Jan Franssen, een van de twee commissarissen die het rapport opstelden, ‘nooit ontmoet’. ‘Deze man heeft geen idee wat er in onze gemeenschap leeft. Daarom kan ik het rapport alleen maar in de prullenbak gooien.’

In november verzette PLP-leider Van Putten zich al fel tegen wat hij ‘kolonialisme’ van de Nederlandse regering noemde. Als Nederland militairen naar Sint-Eustatius stuurt, zullen ze worden ‘vermoord en verbrand’ in de straten, zei Van Putten in een toespraak tot zijn aanhangers. Later bood hij voor die uitspraak zijn excuses aan.