Zwarte Piet

Actiegroep wilde moordaanslag op Sinterklaas

07 februari 2018Leestijd: 3 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt een onderzoek in naar de leider van de extreem-linkse actiegroep De Grauwe Eeuw. Michael van Z. zou in een Facebook-post op 29 oktober 2017 hebben opgeroepen tot een aanslag op Stefan de Walle, de acteur die Sinterklaas vertolkt.

‘We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten,’ zou Van Z. vorig jaar oktober hebben geschreven, met de toevoeging dat de moord bij voorkeur tijdens de landelijke intocht in Dokkum moest gebeuren. Daarbij moesten kinderen ‘bedekt worden onder stukken hersens en botsplinters. Zo zijn we voorgoed van dat feest af.’

Lees hier de volledige tekst:

Het bericht werd volgens De Telegraaf dezelfde dag nog verwijderd. Het OM spreekt van ‘een schokkende zaak’.

Politici geschokt door oproep

‘Man, wat een treurnis,’ reageert VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff woensdag op Twitter. ‘Wat ben je voor mens als je een ander wil doden voor je mening? Laten we in ons mooie land minder hysterisch schreeuwen en altijd relativeren als we discussiëren.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De PVV wil over het dreigement in debat met minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA). Tweede Kamerlid Gidi Markuszower (PVV) spreekt van een ‘schokkend bericht’. In De Telegraaf noemt het Utrechtse VVD-raadslid Dimitri Gilissen de oproep ‘bezopen’.

Ook Rijkswaterstaat bedreigd

De actiegroep kwam eerder in het nieuws toen ze pleitte voor een naamsverandering van de Amsterdamse Coentunnel (vernoemd naar gouverneur-generaal van de VOC J.P. Coen). Leden bekladden standbeelden van Coen en Willem Bontekoe (VOC-schipper) in Hoorn.

En in Utrecht werd De Grauwe Eeuw uit een commissie gezet die onderzoek deed naar straatnamen met verwijzingen naar het koloniale verleden van Nederland. Dit gebeurde na bedreigingen van de directeur van Rijkswaterstaat Michèle Blom.

Lees ook dit commentaar van Simon Rozendaal over De Grauwe Eeuw:

Bekladden standbeelden in Hoorn getuigt van historisch onbenul

In een brief van De Grauwe Eeuw, verstuurd aan Blom in augustus, staat: ‘Komt de Nederlandse staat ons niet tegemoet met dit verzoek (naamsverandering JP Coentunnel) dan zullen acties volgen waarmee wij zullen trachten om alsnog het stopzetten van dit soort koloniale verheerlijking af te dwingen. De acties zullen ook gericht zijn aan uw persoon, aangezien u de enige bent die het besluit hierover kunt nemen.’ Rijkswaterstaat deed destijds aangifte bij de politie.

Gemeenten kregen brieven met eisen voor naamsveranderingen

De gemeente Groningen ontving vorige week een brief van onder meer De Grauwe Eeuw waarin werd geëist dat de naam van de Piet Heinstraat (luitenant-admiraal in de VOC-tijd) wordt aangepast. Een soortgelijke brief viel op de mat bij de gemeente Coevorden, waarin de club eiste dat de naam Van Heutsz (onder meer gouverneur-generaal van Nederlands-Indië) uit straatnamen in Coevorden en Kampen verdwijnt.

Hoeveel leden De Grauwe Eeuw heeft, is onduidelijk. Volgens de krant zijn naast Van Z. maar drie leden bekend.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.