Politiek

Oud-premier Ruud Lubbers (78) overleden (foto’s)

14 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Oud-premier Ruud Lubbers is vanmiddag overleden. Zijn dood werd aan Elsevier Weekblad bevestigd door de voormalige voorlichter van het CDA en oud-Kamerlid Jan Schinkelshoek.

Lubbers is 78 jaar geworden. Hij overleed ‘na een korte ziekte’, meldt Schinkelshoek.

Het was bekend dat het niet goed ging met Lubbers. Hij ontbrak in de twee afleveringen van het VPRO-televisieprogramma ‘Kijken in de ziel’ waarin journalist Coen Verbraak sprak met de oud-premiers Wim Kok, Dries van Agt en Jan Peter Balkenende.

Premier van drie opvolgende kabinetten

Lubbers was premier van drie kabinetten en CDA-leider in de periode 1982-1994. Hij leidde Nederland uit een diepe economische crisis. Zijn ‘no nonsense’-beleid maakte hem tot een zeer populair politicus. Twee keer – in 1986 en 1989 – behaalde het CDA onder hem het recordaantal van 54 zetels. In 1994 verloor het CDA onder de nieuwe lijsttrekker Elco Brinkman 20 zetels.

In CDA-kringen wordt het overlijden van Lubbers als een schok ervaren. ‘Het is alsof een bladzijde in het boek van ons leven definitief is omgeslagen,’ zei een voormalig medewerker van premier Lubbers.

Het nieuws van zijn overlijden werd enkele uren stil gehouden omdat eerst naaste verwanten en persoonlijke vrienden op de hoogte moesten worden gebracht.

De uitvaartdienst van Lubbers is volgende week dinsdag in Rotterdam. De Tweede Kamer zal hem daarna herdenken. In ieder geval Kamervoorzitter Khadija Arib zal hierbij een toespraak houden.

Het leven van Ruud Lubbers in beeld:

Ruud Lubbers

7 mei 1939         Geboren in Rotterdam

1957-1962           Studie economie in Rotterdam

1973-1977           CDA-minister van Economische Zaken in het Kabinet-Den Uyl

1977-1982           Lid Tweede Kamer

1978-1982           Fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer

1982-1994          Minister-president van de kabinetten Lubbers I, II en III.

2001-2005          Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR)

2006                    Informateur kabinet-Balkenende III

2010                    Informateur Rutte I

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.