Interne strijd Forum voor Democratie barst los na uitgelekte brief

06 februari 2018Leestijd: 2 minuten
Baudet en Hiddema. Foto:ANP

Opnieuw consternatie binnen de gelederen van Forum voor Democratie. Daags nadat bekend werd dat Robert de Haze Winkelman en Jo Wevers niet meer welkom zijn bij de partij van Thierry Baudet, duikt een brief op van bezorgde leden. Ze willen een democratischer partijbestuur.

Een brief van drie leden van Forum is in handen van NRC terecht gekomen. In die brief uiten Arthur Legger, Freek-Jan Berkhout en Gert Reedijk hun zorgen over de koers van de partij. De drie dissidenten willen een algemene ledenvergadering uitroepen, waarbij ze de samenstelling van het bestuur willen veranderen.  Het bestuur moet uitgebreid worden naar zeven leden (het zijn er nu drie), en penningmeester Henk Otten moet uit zijn functie worden ontheven. De reden daarvoor staat in de brief niet aangegeven.

Forum reageert op de brief, met de vaststelling dat Otten van onschatbare waarde voor de partij is, en daarom niet ter discussie staat. ‘Ook druk vanuit de media zal dit niet veranderen,’ aldus de verklaring.

Maandag twee kopstukken geroyeerd

Opmerkelijk is dat De Haze Winkelman en Wevers op maandag werden geroyeerd omdat ze een poging zouden doen om ‘de macht te grijpen’. De Haze Winkelman is oud-Eerste Kamerlid van de VVD, Betty Jo Wevers was eerder lid van Provinciale Staten voor de liberalen.

In een verklaring schrijft Forum dat de twee ‘de afgelopen maanden op oneigenlijke wijze en door gebruikmaking van dreigementen en kwaadsprekerij geprobeerd hebben de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur over te nemen.’

 ‘Een bloody shame

Opmerkelijk is dat De Haze Winkelman was betrokken bij de selectiecommissie van de Tweede Kamer. Hij noemt het royement ‘een bloody shame’. De Haze Winkelman spreekt de verklaring van FvD nadrukkelijk tegen. Ook Wevers is boos. Ze zegt dat zij haar royement via een persbericht moest vernemen.

Op Twitter schrijft De Haze Winkelman dat hij door het ‘politbureau van FvD is geroyeerd, die tracht namelijk de partij te kapen, want hun alleenheerschappij moet overeind blijven. Dit muisje gaat een staartje krijgen, veel meer leden willen democratie.’ De Haze Winkelman spreekt van een schrikbewind.