Debat

Zo wil De Nederlandse Leeuw immigratieproblemen oplossen

20 januari 2018

De eerste ‘nationale brainstorm’ van De Nederlandse Leeuw werd vrijdagavond georganiseerd. Ruim 2.000 burgers reisden stad en land af naar evenementencentrum de Broodhal in Rijswijk om te praten over immigratie en integratie.

De organisatie, die naar eigen zeggen de ‘progressief-liberale denkcultuur wil doorbreken’, probeert met een ‘politiek incorrect’ debat tot nieuwe ideeën te komen over immigratie en de multiculturele samenleving.

Afshin Ellian en Rita Verdonk in discussie. Foto: Elif Isitman

Hoewel de organisatie in de aanloop naar het evenement het verwijt kreeg extreem-rechts te zijn, zijn er vrijdagavond aanwezigen uit alle politieke gelederen – volgens de presentatoren ook nog eens van 13 tot 86 jaar oud. Veelgehoorde uitspraak op de avond: ‘Mensen praten niet meer met elkaar.’ En: ‘Hier kun je tenminste met elkaar in discussie.’

Hoofdspreker als held onthaald

Keynote speaker was de Canadees Jordan Peterson – hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Toronto. Peterson, die in een soort college uiteenzette waarom het behoud van de westerse cultuur en identiteit wel degelijk de moeite waard is, werd als een held onthaald en kon (als enige spreker) rekenen op een staande ovatie.

Vervolgens kwamen in twee sessies sprekers en deskundigen, onder wie Elsevier Weekblad-columnisten Derk Jan Eppink en Geerten Waling en sprekers als Sid Lukkassen, Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam) en ex-VVD’er Ybeltje Berckmoes aan het woord met oplossingen voor problemen rond integratie en immigratie.

Nieuw type politieke bijeenkomst: Twitteren is niet genoeg

Stevige oplossingen

De aanwezige gasten mochten meediscussiëren, vragen stellen en stellingen inbrengen. De oplossingen variëren van meer praten over de gevolgen van massa-immigratie tot het ontmoedigen van conservatieve stromingen binnen de islam en strenger ingrijpen van de politie in probleemwijken.

Een van de ‘tracks’ stelt voor om een systeem zoals in Australië in te voeren, waar alleen een kleine groep vluchtelingen het land binnenkomt. Ook moet er minder overheidsubsidie naar de media, omdat daardoor een eenzijdig progressief beeld zou worden verspreid.

Hoogleraar en Elsevier Weekblad-columnist Afshin Ellian en ex-minister Rita Verdonk probeerden de juridische haalbaarheid van de oplossingen te toetsen. Daarna gingen senator Diederik van Dijk (SGP), Tweede Kamerlid Machiel de Graaf (PVV), NIDA-lijsttrekker in Den Haag Cemil Yilmaz en het Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) met elkaar in debat.

De voorzitter van De Nederlandse Leeuw, Rutger van den Noort, is van plan om de lijst met in totaal 24 oplossingen aan de Tweede Kamer te presenteren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.