justitie

Zo wil kabinet het criminelen lastiger maken celstraf te ontlopen

11 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Het kabinet wil af van het fenomeen waarbij een veroordeelde crimineel zijn straf kan ontlopen door maar lang genoeg uit handen van de politie te blijven. Minister Sander Dekker (VVD, Rechtsbescherming) wil de verjaring van straffen uit de wet schrappen.

De maatregel, waar de Kamer vorige maand om vroeg, maakt deel uit van een nieuwe ‘jacht’ op voortvluchtige veroordeelden, schrijft Dekker donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit handen blijven van justitie blijkt makkelijk

Op dit moment zit een op de tien tot een gevangenisstraf veroordeelde misdadigers na twee jaar nog niet in de cel. Het blijkt niet zo lastig om uit de klauwen van justitie te blijven: een flink deel van deze mensen wijkt uit naar het buitenland, en is daardoor buiten bereik van de Nederlandse opsporingsdiensten.

Op 1 mei vorig jaar was de politie nog op zoek naar 2.863 veroordeelden die nog vier maanden of meer moesten zitten. Van gemiddeld 1.000 mensen die een celstraf hadden gekregen, verjaarde de afgelopen jaren jaarlijks de straf.

Dekker wil bij opsporing samenwerken met gemeenten

Dekker wil het de groep ook moeilijker gaan maken door nauwere samenwerkingen met bijvoorbeeld gemeenten. Als een veroordeelde daar aanklopt om een rijbewijs of uitkering aan te vragen, moet hij voortaan tegen de lamp lopen. Nu gebeurt dat nog niet. Die samenwerking probeert hij de komende tijd uit in de gemeente Amsterdam.

Daarnaast wil het ministerie van Justitie en Veiligheid gaan verzamelen wat er allemaal over een veroordeelde bekend is, om zo zijn of haar gedrag beter te kunnen voorspellen. Dat moet helpen bij het opsporingsproces. Ook krijgen de zwaarste criminelen van wie de straf al dreigt te verjaren, voortaan voorrang in de opsporing.

Dekker vindt het naar eigen zeggen onverteerbaar dat een misdadiger zich voor de autoriteiten kan verschuilen, en daarvoor wordt beloond. De VVD maakte daar vorige maand een punt van en kreeg de Kamer mee. Volgens Dekker betekent het schrappen van de verjaring overigens niet dat de politie minder haast zal maken met opsporing.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.