terreur

Voor het eerst in tijden terugkerende jihadisten opgepakt op Schiphol

16 januari 2018

De politie heeft vrijdag en maandag twee jihadisten opgepakt die volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren uitgereisd naar Syrië en Irak. Het gaat om een 33-jarige vrouw uit Ede en een 30-jarige man uit Amsterdam.

Het is de eerste keer in lange tijd dat er terugkeerders worden opgepakt, zegt een woordvoerder van het OM dinsdag, althans sinds de val van het zelfbenoemde ‘kalifaat’ van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Twee jihadisten reisden apart van elkaar

De twee jihadisten werden al aangehouden toen ze de grens met Turkije overstaken. Dat deden ze los van elkaar. Kort daarvoor was een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Ze werden bij aankomst in Nederland begeleid door de marechaussee. De man is volgens het OM in 2013 uitgereisd ‘om deel te nemen aan de gewapende strijd’.  De vrouw is zelfs tot twee keer toe gegaan. Ze zou in 2014 voor langere tijd in IS-gecontroleerd gebied hebben verbleven, en reisde daar in 2015 opnieuw heen.

De twee zijn nu onderwerp van onderzoek door justitie. Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De vrouw is voor twee weken in bewaring gesteld, en de man hoort vrijdag hoe lang hij vast blijft zitten.

Terugkeerders vormen groot risico

Van de ongeveer 280 Syriëgangers zijn er voor zover bekend ongeveer 50 teruggekeerd naar Nederland. Onlangs werd besloten dat iedere terugkeerder wordt vervolgd. Tot eind vorig jaar werden veertien mannelijke jihadisten veroordeeld.

Ook werd een vrouw schuldig bevonden: Laura Hansen. Over haar bestond enige tijd verwarring omdat ze volhield dat ze niet wist dat ze naar naar IS-gebied ging. De rechtbank oordeelde in november dat ze willens en wetens naar IS was gegaan.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meldde in november dat het grootste gevaar op een aanslag in Nederland afkomstig is van terugkerende jihadisten. Vooral nu IS vrijwel geheel is weggevaagd in Syrië en Irak, komen veel extremisten met een nationaliteit uit een Europees land terug naar West-Europa.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.