Veroordeelde Jos van Rey plant comeback als onderkoning

18 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Jos van Rey bij de Rechtbank. Foto:ANP

De gemeente Roermond worstelt met de veroordeelde ex-wethouder Jos van Rey. Van Rey gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart, tot groot verdriet van burgemeester Rianne Donders (CDA). De onderkoning van Roermond gooit hoge ogen voor een comeback als wethouder.

Van Rey is eind december veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden. Het Hof oordeelde dat Van Rey zich heeft laten omkopen door projectontwikkelaar Piet van Pol. Daarnaast is vastgesteld dat Van Rey heeft gerommeld met stempassen en volmachten. Het Hof verbiedt Van Rey om twee jaar lang een bestuurlijke functie te bekleden.

Van Rey kan alsnog college B en W in

Omdat Van Rey het vonnis van het Hof bij de Hoge Raad gaat aanvechten, is het mogelijk dat hij alsnog wethouder wordt. Pas wanneer de Hoge Raad zich over het vonnis heeft gebogen en het huidige arrest niet casseert (vernietigt), gaat de straf van de oud-wethouder in. De uitspraak kan nog maanden op zich laten wachten. In de tussentijd kan Van Rey een gooi doen naar het wethouderschap.

De advocaat van Van Rey, Gitte Stevens, zegt tegen De Telegraaf dat hierbij geen opzet in het spel is. ‘Het is geen strategische keuze. Mijn cliënt vindt vooral de manier waarop het Hof oordeelt over zijn vriendschap met Piet van Pol onverteerbaar.’ Van Rey ging met Van Pol op stedentrips en liet zich fêteren in de Zuid-Franse badplaats in Saint-Tropez. ‘We houden van lekker eten en goede wijn,’ zei Van Rey daarover.

Roermond debatteert over Van Rey. Foto:ANP

VVD als verlengstuk van Rey

Hoewel hij zelf door de VVD is geroyeerd, is een aantal getrouwen van Van Rey op belangrijke verkiezingsplaatsen gezet. Dat meldt De Telegraaf. De lijsttrekker van de VVD, Raja Fick-Moussaoui, is getrouwd met de stiefzoon van Van Rey. De nummer twee op de lijst, Vincent Zwijnenberg, is een vroegere medewerker van Van Rey, toen die nog een eigen assurantiekantoor runde. Zo is het mogelijk dat Van Rey met de zetels van zijn eigen partij en die van de VVD hoge ogen gooit om plaats te nemen in het college van burgemeester en wethouders.

De Roermondse burgemeester Donders wil dat de minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren (D66), ingrijpt en ervoor zorgt dat Van Rey geen wethouder kan worden. Ollongren is bezig met een verkenning naar de mogelijkheden om de in opspraak geraakte bestuurder uit de gemeenteraad te weren. Binnenkort wordt daarover in de Tweede Kamer gedebatteerd.

In 2015 is Jos van Rey geroyeerd als lid van de VVD. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen leidde hij zijn eigen Liberale Volkspartij Roermond naar een klinkende overwinning. Hij behaalde 10 van de 31 zetels, maar werd alsnog in de oppositiebanken gedwongen. Toen was Van Rey ook al in opspraak.

Over Van Rey verschijnt vlak voor de verkiezingen een geautoriseerde biografie. Daarin rekent hij af met zijn politieke vijanden. Ook met burgemeester Donders wordt een openstaande rekening vereffend, onthult Van Rey tegenover De Telegraaf.