Grote vreugde op geboortedag Prinses Beatrix

31 januari 2018Leestijd: 1 minuut

Vandaag tachtig jaar geleden werd prinses Beatrix geboren. Dit leidde destijds in Nederland tot Noord-Koreaanse toestanden. Het land reageerde met groot enthousiasme op de geboorte van de kroonprinses.

Die vreugde was wel te begrijpen. Het waren sombere tijden. In Duitsland was Hitler aan de macht, de Japanners waren China binnengevallen en in Spanje woedde een heftige burgeroorlog.

Deze feestelijke bundel is samengesteld ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van prinses Beatrix. Hiervoor is geput uit de beste reportages, beschouwingen, interviews en brieven die de afgelopen zes decennia over haar zijn verschenen in Elsevier Weekblad.

 

Bestel de bundel nu in onze webshop!

Een belangrijke oorzaak van de grote vreugde had te  maken met het voortbestaan van de monarchie.  Wilhelmina was bij het overlijden van haar vader enig kind, net als later Juliana. Het voortbestaan van de monarchie was twee keer kantje boord geweest. Met de geboorte van Beatrix – in 1938 wist men nog niet dat er nog drie dochters zouden volgen – was het voortbestaan van de monarchie voor lange tijd weer gewaarborgd, zoals ook het commentaar voor de VARA-microfoon in 1938 luidde.

Lees de reconstructie van Beatrix’ geboortedag die Elseviers Weekblad op 5 maart 1966 publiceerde.