Misdaad

Politie: ‘Nederland is narcostaat geworden’

27 januari 2018

De Nederlandse Politiebond luidt de noodklok over de toename van drugsgerelateerde criminaliteit in ons land. ‘We hebben geen geld of capaciteit om de zware jongens aan te pakken’, zegt voorzitter Jan Struijs vrijdag in een interview.

Struijs deed zijn uitspraken in De Telegraaf. Volgens hem werden nog nooit zoveel drugs onderschept en drugslaboratoria aangetroffen als in de laatste twee jaar. Elsevier Weekblad meldde eerder deze maand al dat het aantal drugsmoorden in Nederland vorig jaar verdubbelde. Het bloedige drugsgeweld van de jaren negentig lijkt daarmee in alle hevigheid terug.

Het onderzoek Noodkreet Recherche onder ruim 300 rechercheurs moet duidelijk maken waar het misgaat bij de aanpak van zware misdaad. In de krant neemt Struijs alvast een voorschot: ‘We richten ons te veel op kleine vissen. Er is geen capaciteit en geld om zware jongens aan te pakken. Nederland krijgt het karakter van een narcostaat.’ De resultaten van het onderzoek worden half februari verwacht.

DrugsmoordWat zijn de verklaringen voor de explosieve toename van drugscriminaliteit?

Lees hier de volledige analyse van misdaadredacteur Gerlof Leistra >

‘Imago narcostaat is terecht’

Het imago van Nederland als narcostaat is terecht, zei bestuurskundige Pieter Tops (61) eind 2017 in een interview met Elsevier Weekblad. Hij wees op de gevaren van ondermijning, zeg maar zware misdaad dichtbij. ‘Er ontstaat een aantrekkingskracht van misdaad op normale mensen. De verleiding is groot, omdat er veel geld wordt verdiend en de pakkans en straffen laag zijn. Drugscriminelen kunnen ambtenaren omkopen. De omvang van de illegale drugsproductie is enorm.’

Net als in de jaren negentig spelen Turken en Turkse Nederlanders een grote rol in het drugsmilieu. Zij beheersen de heroïnemarkt vrijwel volledig en hebben een groot aandeel in de wietteelt en -handel in Tilburg en andere Brabantse steden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.