Plakkaat van Verlatinghe ‘pronkstuk van Nederland’ (video)

27 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Rutte toont voormalig president Barack Obama het Plakkaat tijdens een staatsbezoek in 2014 - AFP | Rechts de eerste pagina uit het Plakkaat

Het Plakkaat van Verlatinghe is vrijdag ‘Het pronkstuk van Nederland’ geworden. In de finale stonden ook de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, die tweede werd, en het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

Het Nederlandse publiek maakte zijn keuze tijdens een live-uitzending op NPO 2. Het Plakkaat won met 44 procent van de stemmen.

Het Plakkaat van Verlatinghe, uit het jaar 1581, is de officiële beslissing van de Nederlandse Staten-Generaal om afstand te nemen van de Spaanse vorst Filips II en hem niet langer als heer der Nederlanden te erkennen. Het Plakkaat markeert de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

Lees hier meer over het boek Geboortepapieren van Nederland >

‘Eerste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld’

Het was de eerste keer dat een volk openlijk en doordacht afstand nam van zijn vorst. Het Plakkaat wordt daarom ook wel de eerste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld genoemd. De opmerkelijk vroege Nederlandse Revolutie werd een inspiratiebron voor de Engelse, Amerikaanse en Franse Revoluties van respectievelijk 1688, 1776 en 1789.

‘Ambassadeurs’ van negen objecten probeerden deze week onder leiding van Jort Kelder hun onderwerp zo goed mogelijk over het voetlicht te krijgen. Ambassadeur van het winnende Plakkaat was neuropsycholoog Erik Scherder. Het Nationaal Archief in Den Haag – waar Het Plakkaat is ondergebracht – wordt  onderscheiden met een bronzen schild. Daarnaast geeft PostNL een postzegelvel uit met daarop de winnaar van Het pronkstuk van Nederland.

In het boek Geboortepapieren van Nederlanduitgegeven door Elsevier Weekblad – is Het Plakkaat met nog twee revolutionaire geschriften uit de Nederlandse geschiedenis opgenomen in hedendaags Nederlands.

Martine Gosselink, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum, bespreekt het boek Geboortepapieren van Nederland en leest een stukje voor. Bekijk het fragment hieronder: