Omstreden kandidaat Cailin Kuit trekt zich terug uit partij Sylvana Simons

11 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Sylvana Simons zweeg dagenlang in alle toonaarden over Kuits vermeende leugens - Foto: ANP

Cailin Kuit, het omstreden lid van de politieke beweging BIJ1 van Sylvana Simons, trekt zich terug uit de partij. Kuit kwam eerder in opspraak vanwege de bewering op haar CV dat ze in het verleden als psychiater zou hebben gewerkt.

De website GeenStijl sprak verschillende bronnen die het verhaal van Kuit tegenspraken. Simons en haar partijgenoten zwegen – ook na urenlang beraad met elkaar – dagenlang in alle toonaarden over de vermoedelijke leugens over Kuits arbeidsverleden.

Kuit stond nooit in het BIG-register

In een verklaring op de site van de partij staat donderdagavond: ‘Persoonlijke omstandigheden in combinatie met de bizarre actualiteit hebben Cailin Kuit doen besluiten dat het beter is dat ze zich terugtrekt. Wij steunen haar in deze beslissing en hopen dat ze ons wil blijven informeren op het gebied van zorg en het adresseren van bijvoorbeeld problematische situaties die.zich voltrekken sinds de AWBZ is afgeschaft in 2015 en WMO werd.’

Op het CV van Cailin Kuit en op de site van BIJ1 stond dat ze psychiater is, maar ze heeft bijvoorbeeld nooit in het BIG-register gestaan, terwijl psychiater een beschermde titel is. Ook staat niets over een studie geneeskunde op haar online-CV op Linkedin. Een psychiater is een medisch specialist. Wie psychiater wil worden, moet eerst een studie geneeskunde afronden en vervolgens een opleiding tot psychiater volgen.

Simons zag geen reden voor twijfel

Afgelopen zondag verdedigde Simons haar partijgenoot nog in het programma Buitenhof. Simons sprak van een ‘gerucht’ en zei niet te twijfelen aan de deskundigheid van Kuit. Ze vond bovendien dat ‘serieuze journalistieke programma’s een verantwoordelijkheid hebben om niet mee te gaan in die stelselmatige framing’.

BIJ1-campagnemanager Chihiro Geuzebroek stelde eerder bovendien dat Kuit niet meer in het BIG-register is te vinden omdat haar diploma’s zijn vervallen ’door escalatie van haar ziekte’. Kuit zit in een rolstoel.

Artsenfederatie KNMG eiste woensdag duidelijkheid over de loopbaan van Kuit. Mocht Kuit inderdaad liegen over haar arbeidsverleden als psychiater, dan kan de federatie namelijk aangifte tegen haar doen. Volgens KNMG is het ‘theoretisch gezien’ mogelijk dat Kuit in het buitenland als psychiater heeft gewerkt. Dat scenario lijkt echter niet aannemelijk. De verklaring van BIJ1 van donderdagavond biedt nog altijd geen helderheid over Kuits zogenaamde medische titel.