Medewerkers gevangenis Alphen aan den Rijn slaan alarm

31 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Bron: ANP

Bij een incident op 17 januari zouden medewerkers van de gevangenis in Alphen aan den Rijn met een automatisch wapen zijn bedreigd. De politie rukte met zwaar materieel uit, en trok op de parkeerplaats een man uit zijn auto. Dit bleek een personeelslid te zijn, die later werd vrijgelaten.

Dat meldt De Telegraaf woensdag. De krant bezit een vertrouwelijke brief van de directie aan het personeel over het incident.

Op 17 januari kwam er een anonieme melding binnen bij de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn dat iemand op de parkeerplaats medewerkers opwachtte met een kalasjnikov. De man, schrijft De Telegraaf, ‘zou op iedereen schieten die naar buiten zou komen’. De gevangenis schakelde de politie in, die direct met honden en een helikopter uitrukte. Op de parkeerplaats trok de politie een man uit zijn auto. De man bleek bij de gevangenis te werken en werd kort na zijn aanhouding vrijgelaten. Wie de melding deed en of er daadwerkelijk een dreiging was, is nog niet duidelijk. De politie is een onderzoek begonnen.

Aanhouding een blunder

Volgens De Telegraaf is de aanhouding van de man een blunder en bestaat het vermoeden dat het om een ‘grap’ ging ten koste van het personeelslid. Eveline Petit, woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen, laat aan Elsevier Weekblad weten dat de dienst de politie heeft ingeschakeld en dat er een onderzoek loopt. Volgens de woordvoerder is nog niet duidelijk of er iemand op de parkeerplaats was die een bedreiging vormde. Over het vermoeden dat het om een grap ging, kan ze niets zeggen.

Medewerkers van de gevangenis zijn ervan overtuigd dat de dreiging reëel was. Volgens hen is de dader ontsnapt. Een aantal bezorgde medewerkers meldde zich daarop met de brief van de directie bij De Telegraaf. Zij vertellen over de mogelijke aanleiding voor het incident dat een gedetineerde werd betrapt met smokkelwaar en in de isoleercel werd geplaatst. Dat leidde tot woede onder  medegevangenen.

Personeel voelt zich geïntimideerd

Het gevoel van onveiligheid onder de medewerkers heeft geleid tot een personeelstekort. Een van de medewerkers zegt tegen De Telegraaf dat dit tekort leidt tot slechte screening bij sollicitaties, met onder meer corruptie tot gevolg. Hij geeft aan dat er smartphones en flessen drank in de cellen zijn gevonden. Alleen het personeel kan deze naar binnen hebben gesmokkeld.

Een personeelslid verklaart dat collega’s zelfs app-berichten krijgen van gedetineerden. ‘Dat betekent dat die dus toegang hebben tot onze privégegevens. Wij vinden dat zeer intimiderend.’

Incident zoveelste in reeks

In de Penitentiaire Inrichting van Alphen aan den Rijn speelden zich de afgelopen jaren veel gewelddadige incidenten af. Zo werd in juli 2017 een psychologe bijna gewurgd door een gevangene en werden in 2016 bewakers aangevallen met een mes.