Immigratie

Leegstand azc’s kost overheid tientallen miljoenen

04 januari 2018

Bijna een kwart van de begroting van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat op aan opvangcentra die niet worden gebruikt. Door het succes van de Turkije-deal heeft het COA geen goede inschatting gemaakt van het benodigd aantal opvangplaatsen. Dat levert een gepeperde rekening op.

In 2017 was het COA maar liefst 250 miljoen euro kwijt aan kosten, mede door sluiting van asielzoekerscentra (azc’s) en de kosten die leegstand met zich meebrengt. Dat meldt dagblad De Telegraaf.

Tijdens de vluchtelingencrisis in 2015, toen honderdduizenden Syriërs naar Europa vluchtten, werd geanticipeerd op een grote toestroom van asielzoekers. In allerijl moesten gebouwen van het Rijk worden omgebouwd tot opvangcentra. Ook wilde het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers een groot aan azc’s bijbouwen, om de toestroom te kunnen verwerken.

Turkije-deal

De deal met Turkije, die begin 2016 werd gesloten, zorgde ervoor dat de toestroom opdroogde. Migranten werden terug naar Turkije gestuurd en konden daar aanspraak maken op een asielprocedure. Daarmee kwam er een einde aan de migratie met bootjes naar Griekenland en nam de stroom asielzoekers naar de Europese Unie sterk af.

Waarom EU ‘schaamteloos’ Oost-Europa opzadelt met migranten, lees hier de analyse van Jelte Wiersma 

Dit had gevolgen voor de opvang in Nederland. De azc’s waren berekend op een veel groter aantal vluchtelingen. De capaciteit van de azc’s moest dus worden teruggebracht: waar de azc’s eerder 60.000 mensen konden opvangen, is er nu nog plaats voor 30.000. Verder zijn leegstaande opvangcentra een grote kostenpost. Het komend jaar is het COA waarschijnlijk 80 miljoen euro kwijt aan leegstand. Ook moeten bedrijven, die met het COA een overeenkomst waren aangegaan om vluchtelingen op te vangen, bijvoorbeeld in vakantieparken, worden uitgekocht. Kosten: 30 miljoen euro.

De extra kosten die het COA maakt door de leegstaande asielzoekerscentra, worden betaald uit de pot voor ontwikkelingssamenwerking, schrijft De Telegraaf. Miljoenen die aanvankelijk waren bedoeld voor hulpprojecten in het buitenland, worden nu aangewend om de kosten van het COA te dekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.