Krakerscollectief We Are Here slaat weer toe

09 januari 2018Leestijd: 2 minuten
We Are Here. Foto:Twitter

We Are Here, een krakerscollectief van migranten zonder verblijfsvergunning, heeft opnieuw een ruimte bezet. Dit keer is het een voormalige kringloopwinkel in Diemen. ‘We hebben geen leefbaardere plek kunnen vinden.’

Dat schrijft het krakerscollectief in een persbericht op Facebook. We Are Here bestaat uit ongeveer 35 asielzoekers die geen aanspraak kunnen maken op een verblijfsvergunning, en die nu wachten tot ze opnieuw een procedure voor asiel kunnen beginnen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. De leden van We Are Here komen voornamelijk uit West-Afrikaanse landen.

In de tussentijd zwerven ze rond in en rond Amsterdam. Volgens het collectief is er geen sprake van illegaliteit, omdat ze nog niet zijn uitgeprocedeerd. Volgens We Are Here moet de groep wel kraken omdat de bed-bad-brood-opvang in Amsterdam vol zou zitten.

‘Gebrek aan zelfbeschikking in opvang’

‘Binnen de opvang heerst een totaal gebrek aan zelfbeschikking wat ons gevoel van vrijheid en menselijke waardigheid ondermijnt,’ staat in het persbericht van We Are Here. ‘Daarom betrekken we panden die niet in gebruik zijn, waar we in betrekkelijke onafhankelijkheid kunnen leven. De groep heeft in de afgelopen vijf jaar meer dan dertig keer moeten verhuizen.’

De groep wil graag kennis maken met de buren en vraagt om solidariteit. Via Facebook roept We Are Here op om boodschappen te doneren, zodat de leden kunnen koken. Ze vragen onder meer om halalkip, tonijn en bouillon. Eind vorig jaar kraakte We Are Here een pand aan het Zeeburgerpad in Amsterdam.


Groep veroorzaakt al sinds 2012 problemen

We Are Here veroorzaakt al een paar jaar overlast in en rond Amsterdam. Eind 2016 nam een deel van de groep asielzoekers zijn intrek in twee peperdure panden in het centrum van de stad. Het gaat om personen die half december een pand aan de Rijswijkstraat zijn uitgezet, omdat de beheerder van het pand plannen heeft met het gebouw. Ze lieten een ravage achter. De subgroep weigerde gebruik te maken van de illegalenopvang van Amsterdam.

We Are Here begon in 2012 toen drie uitgeprocedeerde Eritreeërs een tent opsloegen aan de Nieuwe Herengracht, in een poging aandacht te vragen voor hun situatie. Wat volgde, was een jarenlange zwerftocht door Amsterdam, waarbij steeds meer illegalen zich aansloten.