CDA’er met dood bedreigd na kritiek op krakers

23 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Toegangspoort tot het in 1997 gekraakte ADM terrein in het Westelijk Havengebied. - ANP

Het Amsterdamse gemeenteraadslid Diederik Boomsma (CDA) is met de dood bedreigd nadat de raad een hoorzitting had gehouden over het gekraakte ADM-terrein. Boomsma is al langer kritisch op de krakers daar.

Boomsma heeft aangifte gedaan bij de politie, maar wil verder niets zeggen, meldt De Telegraaf. De CDA-fractievoorzitter is al langer kritisch op de krakers die al tientallen jaren gebruikmaken van het ADM-terrein. Hij wil dat het krakersbolwerk wordt ontruimd.

In dit artikel legt Nikki Sterkenburg alles uit over de strijd om het krakersnest:

Winnen krakers de slag om de ADM-werf?

Juridisch getrouwtrek duurt al vier jaar

Boomsma herhaalde zijn mening op 12 december, toen vastgoedeigenaren, scheepswerfeigenaren en deskundigen tijdens een hoorzitting met gemeenteraadsleden spraken over de toekomst van het terrein. Kort daarna is hij met de dood bedreigd.

De eigenaar van het ADM-gebied, Chidda Vastgoed, wil het terrein ontwikkelen, maar de krakers verzetten zich daar met hand en tand tegen. Woensdag dient nog een zaak bij de Raad van State. Daarmee proberen de krakers te voorkomen dat de gemeente het gebied ontruimt. Het juridische getouwtrek neemt al vier jaar in beslag.

Opeens stond er een levensgrote galg

Het is niet voor het eerst dat de groep in het nieuws komt. Op 10 januari maakte de lokale tv-zender AT5 melding van een levensgrote galg met een skelet op het terrein. Die leek daar neergezet door krakers. ‘Een galg wordt gemaakt om iemand dood te maken. En wij worden als het ware doodgemaakt,’ verklaarde een van hen tegenover de zender. Later bleek dat een antikraakwacht die naast het ADM-terrein woont verantwoordelijk is voor de actie. Tegen Het Parool zei hij dat dit een ‘artistieke uiting’ was.

Chidda Vastgoed reageerde woedend en liet weten dat het de galg zag als een dreigement. ‘Ik vind dit absoluut grensoverschrijdend en niet kunnen. Het is intimiderend, bedreigend,’ aldus woordvoerder Ferry Sint. Volgens hem is de familie achter het bedrijf hevig ontdaan en voelt zij zich zeer bedreigd door het voorval.