Klimaat

Klimaatrel tussen Baudet en Hiemstra leidt niet tot echt debat

11 januari 2018

Weerman Gerrit Hiemstra en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet bekvechten al een aantal dagen Twitter over de opwarming van de aarde. Baudet nodigt Hiemstra uit voor een debat, maar krijgt nul op het rekest.

Nadat activisten, politici en media zich met de discussie bemoeiden – resulterend in een aanhoudende welles-nietes-discussie – nodigde de FvD-leider Hiemstra uit voor een debat. Maar Hiemstra zit daar niet op te wachten.

Het begon al vorige week, toen Baudet in een tweet kritiek leverde op de film An Inconvenient Sequel  van Al Gore, de voormalige Amerikaanse vicepresident die daarna fervent klimaatactivist werd.

In zijn tweet noemt Baudet de film van Gore een ‘propagandafilm’, en noemt hij het merkwaardig dat KLM de film op vluchten vertoont. ‘Er is geen toename in extreme weersomstandigheden. Het klimaat warmt veel minder op dan altijd voorspeld. Meer CO2 heeft een geweldig positief effect op plantengroei. Smog in India heeft niets met CO2 te maken,’ schreef Baudet.

Hiemstra, een van ’s lands bekendste weermannen en iemand die vaak twittert over klimaatverandering, zag zich genoodzaakt te reageren op Baudet: ‘Een tweet met vier keer onzin. Wie kan hier overheen?’ Vervolgens riep Baudet op tot zijn ontslag in een tweet die later weer verwijderd werd.

De discussie was toen echter al aangewakkerd. Donderdag schreef voormalig Elsevier Weekblad-redacteur Simon Rozendaal een opiniestuk, onderbouwd met rapporten, in de Volkskrant waarin hij stelt dat de oorspronkelijke tweet van Baudet grotendeels waar is.

Dit schreef Simon Rozendaal eerder in Elsevier Weekblad
Bedrijven, besteedt belastinggeld niet aan klimaat

‘Ik versla het klimaatdebat sinds 1979 en heb weinig politici meegemaakt die zo goed op de hoogte zijn. Eigenlijk maar één. In 1991 zag ik vanaf de publieke tribune hoe Al Gore een parlementaire hoorzitting in Washington leidde. Het was verbijsterend hoe hij de ins en outs van de klimaatdiscussie kende. Baudet, pas een blauwe maandag Kamerlid, doet aan hem denken. In dit opzicht dan,’ aldus Rozendaal. ‘Gerrit Hiemstra kan wel iets meer vrije tijd gebruiken om de literatuur bij te houden.’

Waarop De Correspondent ook weer een stuk publiceerde: ‘Nee, Thierry Baudet heeft geen gelijk over het klimaat’, waarin de auteur dezelfde rapporten aanhaalt als Rozendaal om het tegengestelde punt te maken.

Weerman Hiemstra reageerde vervolgens op Twitter: ‘Het is lief van de Volkskrant dat ze Baudet steunen in deze moeilijke periode.’ Toch blijft hij bij zijn eerdere standpunt.

Reden voor Baudet om Hiemstra uit te nodigen voor een openbaar debat, in een zaal afgehuurd door het FvD en met gelijke spreektijd voor alle sprekers.

Vervolgens springt ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven er bovenop, en schrijft dat de uitnodiging namens alle politieke partijen is, en dat het gevoerd kan worden in een zaal van de Tweede Kamer met Kamervoorzitter Khadija Arib als debatleider.

Toch wil Hiemstra niet op de uitnodiging ingaan: ‘Daar heb ik geen behoefte aan. Ik heb al eerder aangegeven dat het mij niet om Baudet gaat. Ik heb mijn punt gemaakt: gebruik de argumenten die de overgrote meerderheid van de klimaatwetenschappers publiceren.’ Een echt debat lijkt er dus vooralsnog niet te komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.