terreur

Grapperhaus: IS-kinderen worden niet teruggehaald uit kalifaat

23 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Kinderen van Syriëgangers worden niet teruggehaald naar Nederland, zegt minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid dinsdag. Regeringspartijen ChristenUnie en D66 lagen eerder overhoop met hun coalitiepartners VVD en CDA over de kwestie.

In het gevallen ‘kalifaat’ van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zitten zeker honderd Nederlandse kinderen. Hoeveel van hen in opvangkampen zitten, is niet bekend. ‘Het gaat vaak om kleine kinderen die kwetsbaar zijn,’ zei ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind eerder.

Nu IS wordt weggevaagd in het Midden-Oosten zien veel jihadisten zich genoodzaakt om terug te keren. Een deel van de Syriëgangers heeft in het zelfbenoemde ‘kalifaat’ van IS inmiddels een gezin gesticht.

Coalitie verdeeld over terugkeer jihadkinderen

Als hun leven in gevaar is of hun omstandigheden erg schrijnend zijn, moeten kinderen volgens Voordewind ‘als laatste optie’ naar Nederland worden gehaald. Ook wil hij dat alle Nederlandse kinderen in kampen in voormalig kalifaatgebied in beeld worden gebracht. Tot nog toe zijn er maar elf kinderen bekend bij de autoriteiten.

Ook D66 wil dat kinderen van IS-terroristen worden geholpen om terug te keren. Kamerlid Kees Verhoeven zegt geen sympathie te hebben voor uitreizigers, maar wil niet dat kinderen de dupe worden van de keuze van hun ouders. Kinderen moeten worden teruggehaald om ‘trauma’s te verwerken en om te zorgen dat ze niet de volgende generatie terroristen worden,’ vindt Verhoeven.

De andere regeringspartijen VVD en CDA zien niets in het terughalen van het IS-kroost. De kinderen moeten ter plaatse worden geholpen, aldus de VVD, die aangaf tegen te zijn omdat ‘de IS-ouders erachteraan’ komen.

‘Wij halen geen mensen terug die zich in het strijdgebied bevinden,’ zegt Grapperhaus. Hij vindt het naar eigen zeggen ‘ook heel schrijnend’ dat die kinderen zijn meegevoerd naar het strijdgebied. Melden de kinderen zich bij een Nederlands consulaat, dan kunnen ze volgens hem wel hulp verwachten met het terugkeren.

Familieleden van Syriëgangers vragen de Nederlandse autoriteiten al langer meer te doen voor de kinderen van uitreizigers die vastzitten in Syrië.

Duitsland verwacht honderd IS-kinderen

In Duitsland wordt overigens geworsteld met hetzelfde probleem. De autoriteiten daar proberen kinderen van gevangengenomen IS-terroristen vrij te krijgen. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken verleent consulaire hulp aan Duitse staatsburgers die vastzitten in Irak, en probeert hun kinderen te repatriëren.

In oktober waarschuwde het hoofd van de Duitse inlichtingendienst BfV Hans-Georg Maassen voor de komst van kinderen uit het ‘kalifaat’. Die zouden een veiligheidsrisico meebrengen, omdat ze zijn ‘gesocialiseerd en geïndoctrineerd op het slagveld’ van IS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.